Bohman: Chans att gå vidare – men inte mer än 30 procent

FOTBOLL

Per Bohmans fem punkter från Europa League-mötet AIK-Braga på Friends Arena.

1. Braga minst lika svåra som Galatasaray? Absolut!

Visst vilar det ett skimmer av stjärnglans över Galatasaray som väl Braga aldrig välsignats med. Ändå menar jag att AIK i den här omgången ställs mot ett minst lika tufft motstånd som Östersund mötte i den föregående rundan.

Turkarna har i grunden förstås djupare fickor samt fetare resurser än den portugisiska ligafemman, men som fotbollslag just nu – i slutet av juli innan de europeiska säsongerna startat – framstår nästan Braga som en tuffare nöt att knäcka sett till att ett illa förberett och brandskattat Galatasaray var i upplösningstillstånd när de tog sig an Östersund (det förtar dock inget av jämtarnas bragdartade insats).

Strävsamma Braga simmar stoiskt i kölvattnet efter de tre stora i Portugal, även om de inte är riktigt lika vassa som för sex-sju år sedan (Europa League-final 2011). Visserligen anländer Braga till Stockholm direkt från försäsongen, men de har sannolikt ett bättre lag än AIK på samtliga positioner och är dessutom ett moget, disciplinerat gäng med drivor av Europaerfarenhet.

2. Sveriges bästa backlinje, men slarvigt försvarsspel

Under onsdagen hälsade Björn Wesström på flytande wesströmska den argentinska mittbacken Agustin Gómez välkommen "till Sveriges bästa backlinje". Och ja, rent statistiskt går det såklart inte att bestrida det påståendet. AIK har hållit nollan i nio av femton matcher och bara släppt in nio mål – klart bäst i allsvenskan.

Därför var det själadödande att se det kollektiva försvarsspelet rämna blott tio minuter in i matchen mot Braga. Jag vet inte om AIK körde zon- eller markeringsspel. Alldeles oavsett kan det väl inte vara meningen att snidaren Stefan Ishizaki skulle ställas mot halvjätten och nickspecialisten Raul Silva när Braga piskade in en förvisso perfekt slagen hörna?
Slarvigt, passivt och framför allt – en mardrömsstart.

3. Respektlöst – på rätt sätt!

Baklängesmålet smärtade nog Rikard Norling extra mycket då AIK:s första halvlek i övrigt var klart godkänd.

Det var just den genomkloke Stefan Ishizaki som gick i bräschen med sin positiva respektlöshet. Efter ett par års erfarenhet av kvalande till Europa har AIK bittert dragit lärdomen att snälla pojkar inte få spela i de finaste av klubbturneringar. Det är lite som i trötta amerikanska fängelsefilmer där protagonisten omedelbart måste visa sig tuff för att inte för evigt dömas till en tillvaro längst ner i hierarkin.

Stefan Ishizaki tuppade sig mot motståndare, backade inte för konfrontation, hetsade domaren och resten av lagkamraterna hängde på. Ett beteende som gifter sig väl med AIK-publikens av tradition röjiga publik och som nog är tvunget för att vinna domarens respekt i Europaspelet. Det är inte alltid vackert, men kanske direkt nödvändigt.

4. Goitom och wingbacks imponerade i offensiven

Bristen på en vettig vänsterspringare hindrade AIK:s så stabila fembackslinje från att nå sin fulla potential under våren. Nu, med Daniel Sundgren och Rasmus Lindkvist på var sin kant, kan Norling för första gången med framgång skifta mellan 5-3-2 och 3-5-2 under matcherna. Ytterspringarna stod och pressade högt, följde hela tiden med djupled och AIK får därmed en mer spännande, offensiv dynamik.

Överlägset vassast i hemmalaget var dock Henok Goitom. 32-åringen var Henrik Larsson-skicklig i defensiven, kontinentalt lugn med bollen i pressade lägen och visade vid otaliga tillfällen upp en spetskvalitet som ingen annan i AIK kunde matcha. Nyttig och elegant – på samma gång.

5. Fin insats – men räcker det?

Det här var en helt jämn match och AIK kan totalt sett vara klart nöjda med insatsen. Braga skapade visserligen minst lika många kvalificerade chanser – Oscar Linnér återigen mycket stark. Under 90 spelminuter tappade båda lagen alltför mycket boll i farliga lägen och i slutet var faktiskt de tröttkörda portugiserna närmast att straffas för sina synder.

Vid fem-sex tillfällen ångade hemmalaget framåt i rappt entusiastiska spelvändningar och skapade högkaratiga lägen. Möjligheter som man bör ta tillvara på i ett så oförlåtande kvalspel.

AIK har förstås fortfarande chans att gå vidare... men inte är den större än 30/70?

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

ARTIKELN HANDLAR OM