26 procents chans för MFF? Nej, 90!

Flinck: Helt övertygad om att man fixar det här

Lasse Nielsen och Oscar Lewicki deppade efter första matchen.

STRUMICA. Statistiken ger bara MFF 26 procents chans.

Men närhistorien säger 100.

Verkligheten? Tja, ska vi säga 90?

Jag är helt övertygad om att vi får se Slaget om Skandinavien nästa vecka.

Följ ämnen
Malmö FF

Så här dags i kvaläventyren till Champions League med Malmö FF brukar vi befinna oss i Baltikum med 0-0 från Swedbank Stadion i bagaget.

Den här sommaren har vi flugit till Makedoniens huvudstad Skopje, kört bil i ett par timmar sydösterut, passerat herrelösa hundar stora som ponnyhästar och varit nära att på de smala bergsvägarna dundra rakt in i en bonde med häst-och-vagn innan vi kom fram till Strumica. Det är en stad på 45 000 invånare inte långt från de bulgariska och grekiska gränserna i ett hörn av Europa där en lunch kostar mindre än en minuts mobilsamtal till Sverige (vilket säger rätt mycket om båda fenomenen), där vägmärkena mitt centrum förbjuder traktorer och häst-och-vagn och Goran Pandev, 2000-talets kanske störste spelare i Makedonien, är född och uppvuxen.

Borde lett med två-tre mål

Och i stället för 0-0 i ryggen när man kom fram till det stora, öde spa-hotell utanför staden, där man i princip är enda gästerna, har MFF-spelarna bara 1-1 med sig. Det betyder att man måste göra mål på ett lag som är klart mycket bättre än Ventspils och Zalgiris, som man mötte 2014 respektive 2015 i motsvarande omgång, och som är vidare så länge man håller nollan.

Å andra sidan gjorde MFF en bättre hemmamatch än mot de baltiska lagen och man borde haft med sig en två- eller tremålsledning.

Men nu har man bara 1-1 och tittar vi, med hjälp av statistikbyrån Gracenote, på statistik från de tusentals matcher som spelats genom åren i europacuperna så går det lag som fått 1-1 borta i första matchen vidare hela 74 procent av gångerna (baserat på de 855 möten där den första matchen slutade 1-1). Statistiken ger alltså MFF bara 26 procents chans att gå vidare.

Bara nollats en gång

Men enligt traditionen från senare år så har MFF grejat det båda gångerna genom att vinna med 1-0 borta.

Jag är helt övertygad om att MFF kommer att fixa det igen. Ska vi ge ”Pehrssons Pack” 90 procents chans? Låter rimligt för så mycket bättre än Vardar är man och då inleds Slaget om Skandinavien mot FC Köpenhamn nästa vecka.

Ineffektiviteten kan, trots tre mål mot Sirius, oroa: på de senaste två månadernas sju tävlingsmatcher har man bara gjort mål på vart elfte avslut (tolv mål på otroliga 133 avslut) medan motståndarna varit dubbelt så effektiva mot just MFF.

Men MFF har bara gått mållöst från en match i år (Kalmar borta) och debaclet mot Sirius gav spelarna en viktig väckarklocka i fråga om att döda matcher.

Ödesmättad match

Dessutom: Rosenberg är tillbaka, Berget har hittat målet igen och förtroendet för, och självförtroendet hos, Eikrem har bara spätts på den senaste veckan.

Men det går inte att bortse från hur ödesmättad matchen är för detta MFF.

Missar man i kväll är man redan helt borta från europaspelet den här säsongen med allt vad det innebär.

Det var som Markus Rosenberg satt och sa på presskonferensen i går i arenans bankettsal, som för övrigt var pyntad för bröllop:

– Det blir inte mycket viktigare än så här. Det är två helt olika år vi ser framför oss vid förlust respektive vinst. Klart att den här matchen betyder allt.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)