Fotboll

”Vi vann allsvenskan sista 16 omgångarna”

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Hög press, stort bollinnehav och 4–3–3.

Så kommer Hammarby se ut under Marti Cifuentes.

Kraven på katalanen är höga: en topp tre-placering i allsvenskan är målet.

– Vi vann allsvenskan sista 16 omgångarna förra året med den här truppen, säger sportchefen Jesper Jansson.

Intensiv.

Så kan man beskriva katalanen Marti Cifuentes första träning med Hammarby. Spelarna drillades i olika typer av presspel kombinerat med possessionövningar där tempot var extremt högt för att vara tidigt på försäsongen. Cifuentes var mycket aktiv och drev passet. Efteråt mötte han tillsammans med sportchefen Jesper Jansson den svenska pressen för första gången.

– Det är skönt att ha honom här nu. Vi gick ju nyligen igenom en process där vi bytte tränare och visste därför vad vi ville ha. Det fanns en profil och de är att Hammarby vill spela internationell fotboll med en touch av den skandinaviska. Där passade Marti in väldigt bra. Så vi är oerhört nöjda med honom, säger Jesper Jansson.

Marti Cifuentes.

Efter en något infekterad situation löstes Cifuentes till sist ut från Ålborg där han tillbringat ett framgångsrikt år i den danska ligan.

– Men nu är jag glad över att äntligen vara i Stockholm för att träna ett så bra lag i en så fin klubb.

Är du som tränare mer lik Stefan Billborn eller Milos Milojevic?

– Jag är Marti Cifuentes. Jag är en annorlunda tränare. Båda har gjort ett bra jobb i klubben och från utsidan kan det vara svårt att värdera deras arbete. Men jag tror att Stefans filosofi mer var baserat på possession, medan Milos mer verkade fokuserad på snabba omställningar, aggressivitet och tempo. Jag har däremot min egen filosofi, och den passar den väg Hammarby vill ta.

Så ska Hammarby spela

Hur ser då Cifuentes på sin filosofi?

– Jag är här för att utveckla mina idéer. Jag har ofta pratat om mina tre delar: possession, presspel men också det viktigaste av allt för ett bra lag: hur vi positionerar oss på planen. Allt är enklare om man positionerar sig rätt. Det handlar inte så mycket om vad Stefan eller Milos gjorde, utan hur vi ska ta nya steg för att bli ett ännu farligare lag.

Presspelet och förmågan att snabbt återerövra bollen är avgörande för dig. Vilka internationella klubbar inspireras du av när det kommer till presspel?

– Det där är en knivig fråga. För när jag berättade i Danmark att jag gillade hur Manchester City pressade så tolkades det plötsligt som att jag sagt ”vi ska spela som Manchester City”. Jag är därför försiktig med orden. Jag vill ta reda på styrkorna hos mina spelare och utgå från det. Men i grunden måste man hitta en god positionering av spelarna för att kunna pressa snabbt. I min perfekta värld så kan vi i 90 minuter stå högt upp i planen och vinna tillbaka bollen snabbt efter att ha förlorat den. Vi vill alltså ha våra centrala försvararna högt upp i planen under matchen, för det är en tydlig signal på hur bra vi spelar vårt spel.

Marti Cifuentes under sin första träning.

Ofta är supportrar och journalister mer intresserade av formationer än tränare. När jag pratade med din förre målvakt Jacob Rinne nämnde han att du alltid spelade med tre mittbackar där – kommer det bli samma sak i Bajen?

– Jacob är en fantastisk målvakt och han vet att jag är flexibel när det kommer till formationer. Eftersom jag är född i Barcelona så gillar jag verkligen 4–3–3. Samtidigt så kan jag använda 4–2–3–1 eller 3–5–2 också. Vi måste lära folk, och där behöver vi hjälp av journalister, att fotboll är mer dynamiskt än formationer. Systemet beror på vilka spelare man har, snarare än en formation. Jag menar: det är ganska stor skillnad om jag spelar Darijan Bojanic eller Björn Paulsen som ”sexa” på mittfältet? säger Cifuentes och fortsätter:

– Jag vill att folk ska förstå att en formation bara är en startpunkt och en referens. Det handlar om vad man gör, inte formationen.

”Det är min svaghet”

Vilken är din största styrka respektive svaghet som tränare?

– Det här känns som arbetsintervju, säger Cifuentes och skrattar:

– Jag är en ung tränare som har mycket att förbättra. I alla delar av spelet. Jag kan till exempel förbättra min kapacitet när det gäller att verkligen leda spelarna. Min styrka? Jag får bra resultat. Jag känner stödet från klubben och hoppas kunna prestera bra resultat och en fotboll som supportrarna kan vara stolta över. Min tydligaste stryka är alltså att jag kunnat leverera hyfsade resultat i klubbarna jag varit i.

Cifuentes är tydlig med att den höga kvalitén på truppen är det som lockade honom till Stockholm.

– Projektet är så attraktivt. Vi vill nå högsta möjliga nivån i skandinavisk fotboll och det passar mig bra. Jag tycker att truppen är riktigt bra, vilket spelarna verkligen visade förra hösten. Det finns en bra mix mellan erfarna spelare och yngre talanger.

Han vill däremot inte svara på om Hammarbys trupp är bra nog för att vinna SM-guld.

– Potentialen i truppen är hög. Men mitt fokus är att vinna nästa match. Och sen matchen efter det. Hur långt det kan gå får vi se. Vi har bra spelare men försöker också vara ödmjuka och jobba på. Det som är viktigt är att skapa en vinnarmentalitet och sätta en vinnarkultur, vilket jag vet att klubben fokuserat på.

Målen är högt ställda

Sportchefen Jesper Jansson kan pusta ut efter en tuff vinter ”utan semester”. Han är besviken över hur allt slutade med Milos Milojevic men samtidigt nöjd med kliven laget tog under serbens ledning.

– När Tomasson sa upp sig så var jag rätt säker på att Malmö skulle gå för honom. Det var ett enkelt val för dem och ingen överraskning, säger han och fortsätter:

– Vi fick effekten vi ville åt med Milos. Vi vann allsvenskan sista 16 omgångarna och fick mer effektivitet, högre kravställande. Rent resultatmässigt var det ett lyckat drag att ta in honom. Sen är fotbollsvärlden som den är. Spelare kommer och går. Vi trodde att tränare stannade en längre tid, kanske. Men en anledning till att vi tog Marti är att han har samma ambitioner om att ta ett steg uppåt. Jag kände väl inte att Milos till Rosenborg var ett steg uppåt, men den dagen Marti vill lämna så ska det vara till en bättre klubb och en starkare liga och då önskar vi lycka till.

Två år på raken har Hammarbys mål varit topp tre i allsvenskan och guldjakt. Två raka säsongen har laget misslyckats.

Ligger målet på topp tre kvar under Marti?

– Absolut. Vi har inte skämts för att säga det, säger Jansson och påminner om att Hammarby låg i superettan för inte särskilt länge sedan och att utvecklingen i stort sett vara positiv:

– Vi kom femma förra året. Det var inte topp tre, men bara en seger från topp tre. Titta på Malmö. Alla säger att de ska jogga hem guldet men de vann på målskillnad. Så är det. Man ska titta på tabellen men också vad som ligger bakom tabellen. Det är små marginaler med resultaten. Men vi har de ambitionerna och hymlar inte om det. Men det finns konkurrenter där ute också.

Känner du som sportchefen att truppen just nu håller för topp tre?

– Vi har en bättre bas och ett ramverk som vi nu kan spetsa ytterligare. Där är det oerhört viktigt att vi jobbar ihop med Marti. Den här truppen vann allsvenskan sista 16 omgångarna. Till det har vi adderat spelare som Kurtulus och Nilsson samt yngre spelare som tog stora steg i höstas.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Milos Milojevic tar över Malmö FF: Sportbladets rosa profiler diskuterar tränarbytet

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!