OBOS Damallsvenskan i fotboll

GUIDE: BK Häcken - FC Rosengård

Av: 

Sportbladet.se

FOTBOLL

Jakten på guldet är här.

Med fem omgångar kvar möts två av svensk fotbolls giganter i en seriefinal i Obos Damallsvenskan. Här är förutsättningarna inför Häcken-Rosengård.

Rosengård leder damallsvenskan sex poäng före regerande mästarinnorna BK Häcken med fem omgångar kvar att spela. Båda lagen tappade poäng i senaste omgången. När lagen möttes i Malmö i somras vann Rosengård med 2–0.

När: Lördag 2 oktober 15.00

Var: Bravida Arena, Göteborg

Matchen sänds exklusivt på Sportbladet Play med studio från 14.30. Programledare: Anna Rydén. Experter: Petra Thorén och Pär Lagerström.

Kommentator: Marcus Bühlund. Expertkommentator: Pär Lagerström.

BK Häcken behöver vinna för att ha chans att vinna guldet.

BK HÄCKEN:

Form: 1–1 (b) Växjö, 2–0 (h) Kif Örebro, 0–1 (b) Piteå, 5–1 (h) Hammarby, 1–3 (b) Kristianstad

Saknas/frågetecken: Pauline Hammarlund (knä), Loes Geurts (huvud), Anna Csiki (lår), Emma Kullberg avstod torsdagens träning och Johanna Rytting Kaneryd klev av med känningar i ryggen, men prognosen för spel är god för båda.

Stjärnan: Stina Blackstenius, anfallare av världsklass som tagit ytterligare kliv i sitt spel med en större variation och ytterligare spets i det rena boxspelet. I djupled är det få som får stopp på Stina.

Trolig startelva (4–2–3–1):

Jennifer Falk - Elin Rubensson, Luna Gevitz, Emma Kullberg, Lotta Ökvist - Julia Zigiotti Olme, Filippa Curmark - Johanna Rytting Kaneryd, Mille Gejl Jensen, Stine Larsen - Stina Blackstenius

Plus på lagdelarna

Betygen grundar sig på hur läget i laget ser ut inför lördagens match.

Målvakt Betyg: 5 av 5 plus

Jennifer Falk är allsvenskans bästa målvakt och på väg att konkurrera ut Hedvig Lindahl i landslaget. Reaktionssnabb, trygg med boll och offensiv. Kan avstyra djupledshot på egen hand.

Försvar Betyg: 4 av 5 plus

Emma Kullberg håller ihop Häckens fyrbackslinje och är en viktig kugge där. Mittfältaren Elin Rubensson är omskolad till högerback och på vänsterflanken är Lotta Ökvist offensiv och löpstark och följer gärna med upp när tillfälle ges. Utmaningen för Häcken är att hänga ihop försvarsmässigt över hela planen.

Mittfält Betyg: 3 av 5 plus

Förlusten av Filippa Angeldahl är påtaglig, här har Häcken tappat en viktig karaktär och passningsfot. Curmark och Zigiotti Olme är tuffa i duellspelet och trygga med boll. När Mille Gejl Jensen flyter in centralt finns länken till anfallet.

Anfall Betyg: 5 av 5 plus

Om vi tänker anfall: offensiv spets och väger in både de renodlade anfallarna och offensiva kvalitén på kanterna i Mille Gejl Jensen och Johanna Rytting Kaneryd så finns här guldkorn. Men framförallt hittar vi Stina Blackstenius, en av världens bästa anfallare, i Häckens lag. Hon kan på egen hand avgöra matcher.

Bänk Betyg: 3 av 5 plus

Häcken har flera starka alternativ på bänken. Julia Karlernäs värvades som försvarare men kan även gå in på mittfältet, här finns landslagsspelare som serbiska Milica Mijatovic. Få skador i laget.

Tränare Betyg: 4 av 5 plus

Mats Gren är rutinerad och har vid sin sida Matti Demegård och Erika Faith. Mats Gren har fört laget till gruppspel i Champions League och varit delaktig i viktiga värvningar av spelare. Han har byggt laget under en längre period. I staben finns taktisk kunskap likaväl som fysiologisk.

Plus just nu inför toppmötet: 24.

FC Rosengård vann vårens möte mot BK Häcken med 2–0.

FC ROSENGÅRD:

Form: 1–1 (h) Kristianstad, 1–2 (b) Hammarby, 3–0 (h) AIK, 0–4 (b) Vittsjö, 6–0 (h) Kif Örebro

Saknas/frågetecken: Det är frågetecken kring Jelena Cankovic som blev utbutren på bår efter en stukning i matchen mot Kristianstad, Mimmi Larsson som saknades senast på grund av en bristning i låret och Bea Sprung som haft problem med en stukad fot. Alla finns dock med på Bussen till Göteborg och äre registrerade i matchtruppen. Jessica Wik (gravid), Fiona Brown (knä), Frederike Thøgersen (knä). Lägg därtill att Sanne Troelsgaard är avstängd.

Stjärnan: Caroline Seger, lagkapten i såväl landslaget som i Rosengård, är den som dirigerar det här laget från sin mittfältsposition.

Trolig startelva (4–3–3): Teagan Micah - Bianca Schmidt, Emma Berglund, Gudrun Arnardottir, Katrine Veje - Mia Persson, Caroline Seger, Ria Öling - Loreta Kullashi, Mimmi Larsson, Olivia Schough

Plus på lagdelarna

Betygen grundar sig på hur läget i laget ser ut inför lördagens match.

Målvakt Betyg: 3 av 5 plus

Den unga australiensiska landslagsmålvakten Teagan Micah har inte fått den starten som Rosengård önskade. I Champions League-kvalet mot Hoffenheim fick hon vittja nätet sex gånger och i damallsvenskan har hon släppt in mål två matcher i rad. I ett Rosengård som bara släppt in fyra mål på hela säsongen. Det finns en enorm utvecklingspotential här men behöver bevisa mer.

Försvar Betyg: 4 av 5 plus

Rutinerade mittbacken Emma Berglund har varit lugnet själv i en backlinje där det har hänt en hel del under säsongen. Isländskan Gudrun Arnadottir värvades in från Djurgården för att fylla landsmanninas Viggosdottirs skor. Hon har fått en helt okej start men har en bit kvar upp till Viggosdottir. På högerbackspositionen har det roterats en hel del och Bianca Schmidt som spelat där en del sen hon anslöt i somras har inte övertygat fullt ut. På vänsterkanten flyger danska landslagsspelaren Katrine Veje fram och lyfter in bollar

Mittfält Betyg: 4 av 5 plus

Det här är ett klass mittfält. Ordinarie uppställning med Jelena Cankovic, Caroline Seger och Ria Öling är seriens starkaste och en femplusuppställning. Det är klart att en skadad Cankovic är ett tungt avbräck och det finns okej ersättare, men ingen som håller samma klass som serbiskan.

Anfall Betyg: 4 av 5 plus

Sanne Troelsgaards avstängning gör att alternativen för Rosengård blir färre. Olivia Schough är given på vänsterkanten och har en stark säsong i ryggen, där hennes eget målrekord redan är slaget. Sommarens nyförvärv Loreta Kullashi från Eskilstuna väntar fortfarande på sitt första mål i damallsvenskan för Rosengård och det finns frågetecken för centern Mimmi Larsson som drog på sig en bristning i låret mot Hammarby. Med tanke på Troelsgaards avstängning så kan det mycket väl bli så att Stefanie Sanders, som gjorde mål när lagen möttes på Malmö IP, startar centralt om inte Larsson finns tillgänglig. Hade alla varit tillgängliga så hade det varit ett plus till här men med tanke på avstängningen och frågetecken som finns så når de inte högre än fyra i dagsläget.

Bänk Betyg: 3 av 5 plus

Ett normalt sett starkt Rosengård har en hel del tunga avbräck och frågetecken på rutinerade spelare som Mimmi Larsson och Jelena Cankovic vilket gör att bänken ser ganska tunn ut och det saknas erfarenhet. Angel Mukasa (19), Charlotte Grant (20), Matilda Kristell (19), Athinna Lundgren (18), Amanda Altheden (19) är alla namn för framtiden som har fått hoppa in den här säsongen men det ger inte tränare Slegers samma möjligheter att ändra en matchbild.

Tränare Betyg: 4 av 5 plus

Renée Slegers, 32, tog över rodret när Jonas Eidevall gick till Arsenal i somras. Inte en optimal start när flera tongivande spelare var iväg och spelade OS samtidigt som det hände en hel del i truppen. Slegers kommer dock från de egna leden och har bra koll på laget sen tidigare. Den holländska tränaren jobbar gärna med relationerna ute på planen och har tagit vid där Eidevall lämnade över. Ett spännande framtidsnamn som redan nu lovordas av flera spelare i Rosengård.

Plus just nu inför toppmötet: 22.

Se alla damallsvenska matcher här på Sportbladet Play

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

– Se stekheta seriefinalen Häcken-Rosengård HÄR

Olivia Schough om guldstriden: ”Det blir en jävla match”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

FC Rosengård

BK Häcken