Gagliolo hoppas på Blågult efter tufft 1,5 år: ”En dröm”

Han har haft ett tufft 1,5 år.

Nu vågar Riccardo Gagliolo, 31, hoppas på en trevligare repris igen.

– Det är alltid en dröm för mig att spela för svenska landslaget, säger försvararen.

Coronapandemin slog till hårt mot norra Italien våren 2020. Parma var inget undantag och över 50 dagar i karantän och mycket krångliga reserestriktioner gjorde att Riccardo Gagliolo inte ens kunde resa till Sverige och vara med på mamma Evas begravning.

En fotskada under sommaren gjorde att han fick tacka nej till en ny blågul landslagsuttagning när Janne Andersson hörde av sig.

När säsongen startade hade Dejan Kulusevski lämnat för Juventus och många andra flyttat från Parma Calcio. Det gamla svensklaget och Gagliolo åkte i maj ur Serie A med dunder och brak som jumbo.

Lämnade Parma

31-åringen hann att spela en match med Parma innan han fick igenom en flytt till nykomlingen Salernitana nu i augusti.

– Vår tränare här i Salernitana, Fabrizio Castori, hade jag under flera år när jag spelade i Carpi. Han har försökt få mig under en längre tid.

– Jag hade ett år kvar på kontraktet i Parma och hade jag stannat så hade jag kanske blivit lagkapten. Samtidigt ville Parma föryngra när de åkte ur och när jag fick möjligheten att spela kvar i Serie A så var Salernitana ett bra alternativ när de erbjöd ett tvåårskontrakt, säger Gagliolo till Sportbladet.

Klubben från Salerno, söder om Neapel, inledde med fem förluster och en oavgjord innan det som Gagliolo hoppas var vändningen kom i lördags – en 1-0-vinst mot Genoa.

– Det var en väldigt viktig seger. Det var första Serie A-vinsten den här säsongen för oss och ger viktig energi. Genoa tillhör lagen som slåss för att hänga kvar i Serie A också, det gjorde segern ännu viktigare.

Svenskitalienaren känner också att han har hittat tillbaka rätt på planen när han hos Serie A-nykomlingen permanent spelar som mittback bredvid norrmannen Stefan Strandberg.

När Gagliolo blev uttagen i svenska landslaget hösten 2019 i ett par EM-kvaltrupper och spelade i sin enda landskamp hittills, 3-0-segern hemma mot Färöarna, så var det som vänsterback. 

 – Jag kan spela både vänsterback och mittback, men jag föredrar att spela centralt. 

Hur mycket kontakt har du haft med landslaget?

– Ingenting på senare tid. Den ende jag pratar med är Dejan Kulusevski eftersom vi är bra kompisar. 

Dejan Kulusevski och Riccardo Gagliolo
Dejan Kulusevski och Riccardo Gagliolo

Fått mer rutin

Är du besviken över att du inte blivit uttagen på nytt?

– Sådan är fotbollen. Jag vet inte varför jag inte har varit aktuell på senare tid. Parma hade en tuff säsong förra året. Kanske är det också en nackdel att jag inte pratar så bra svenska…? undrar Gagliolo i samtalet med Sportbladet som förs på en blandning av mest engelska, lite svenska och italienska.

Var konkurrerar du om en plats i svenska landslaget?

– Jag är beredd att spela oavsett vilken position jag blir uttagen i. Sverige är mitt landslag och jag stöttar dem oavsett.

– Jag är inte den offensive ytterbacken, jag är en försvarsspelare som är bra offensivt på fasta situationer. Så jag ser hellre att jag konkurrerar som mittback.

– Jag är samme person och spelare som jag var i svenska landslaget för två år sedan men jag har spelat ytterligare 50 matcher i Serie A. Det har gett mig erfarenhet. 

Följer du svenska landslagets matcher?

– Jag såg alla matcher i EM, men sedan har jag bara sett höjdpunkterna från matcherna mot Spanien och Grekland. Det var ett väldigt bra resultat mot Spanien, imponerande. 

Saknar du landslaget?

– Det är fortfarande min dröm, att spela mer för Sverige. Jag jobbar hårt varje dag för att få göra det igen.

När hade ni senast kontakt?

– Jag hade lite kontakt med Janne förra sommaren när han ville att jag skulle vara med. Men då hade jag ett skadeproblem i vänsterfoten i augusti och var borta i en månad. 

– Jag pratar mycket emellanåt med Dejan. Vi skojar med varandra om hur mycket vi får spela i våra klubblag, eller inte spela. Jag ifrågasätter varje gång han inte får spela. Dejan är en väldigt bra spelare och person, säger Gagliolo samtidigt som han rattar bilen mot en mini-semester när Salernitanaspelarna har fått två dagar träningsledigt under landslagsuppehållet.

Bor nära vykortsdrömmen

Direkt väster om nya hemstaden Salerno ligger den världsberömda Amalfikusten.

– Jag är i Positano. Det här är en väldigt, väldigt vacker del av Italien och klimatet är bra här en större del av året.

Gagliolo är ett av Salernitanas nyförvärv men inte det som får flest rubriker. De går till franske VM-silvermedaljören och Champions Leaguevinnare med Bayern München, Franck Ribery, 38. 

– Ribery är mycket professionell och tränar hårt, hans fysiska form är väldigt bra. Han är en stor personlighet och en ledare för oss. Han håller hög kvalitet och är vår bäste spelare, säger Riccardo Gagliolo. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.