Goitom: Otieno är bra nog för Premier League

Hur bra är Erick Otieno?

Vass nog för Premier League, La Liga, Bundesliga och Serie A.

Det slår Henok Goitom fast.

– Otieno skulle starta direkt om han gick dit också. Inte ens Salah eller Mahrez kan ta sig förbi honom, säger lagkaptenen.

Många har försökt.

Men i princip ingen har lyckats ta sig förbi Erick Otieno i en mot en-situationer under säsongen. Kenyanens kombination av internationell snabbhet och klok följsamhet har gjort honom till yttrar och anfallares värsta mardröm. 24-åringen har varit seriens kanske bästa defensiva ytterback och när han dessutom bidrar med mål som mot IFK Göteborg framstår Otieno som en komplett försvarare.

Men för vänsterbacken är det viktigt att poängtera vilken del av spelet han prioriterar.

– Som back handlar allt om hur man försvarar, inte hur man anfaller. Jag tycker att man ska bli bedömd utifrån hur man försvarar, för om du inte försvarar bra så är du ingen back. Och ju mer du gör det, och ju bättre det går, desto bättre själförtroende får du.

”Kan aldrig tro att han spelar i allsvenskan”

Eftersom Otieno lider av ett svårt fall av ödmjukhet är det inte enkelt att få honom att bre ut sig om sina framgångar under säsongen. Sportbladet tog därför hjälp Henok Goitom.

Lagkaptenen är nästan chockad över Otienos försvarsspel under året.

– Hans spetsegenskaper... han hade inte stuckit ut negativt i en riktigt toppliga. Han har precis de spetskvaliteter som krävs: snabbheten och ett riktigt bra inlägg. Andra spelare skulle behöva en startsträcka innan de klarade av en bättre liga, men jag skulle aldrig vara orolig för Otieno i en topp fyra-liga.

”Toppspelare i Premier League klarar inte av honom”

Goitom menar att vänsterbacken sömlöst skulle kunna leverera i Premier League, La Liga, Bundesliga eller Serie A.

– Kolla på hur han spelar för Kenyas landslag. Om en scout såg deras matcher skulle han aldrig tro att Otieno spelade i allsvenskan. Det står allsvenskan på hans CV men han är mycket bättre. Spelare som Mohamed Salah och Riyad Mahrez kan inte heller ta sig förbi honom när de mött honom med landslaget. Det är toppspelare i Premier League. Jag är säker på att han skulle starta direkt i en topp fyra-liga. Så bra är han. Det är hans nästa destination.

Vågar inte möta Otieno på träningarna

Goitom fortsätter hyllningen:

– Han tar inga felbeslut. Det som är så coolt är att det ändå inte spelar någon roll. För skulle han göra det så hinner han ändå tillbaka rätt ändå. Han kan ta två felbeslut och ändå hinna med. Dessutom är Otieno en offensiv ytterback som dessutom kan göra sin gubbe, vilket inte är vanligt. Finns det något bättre än en ytterback som kan försvara en mot en och slå stenhårda inlägg?

Och som dessutom är dubbelfotad?

– Haha. Precis. Han kan gå åt båda hållen eftersom han är lika bra med båda fötterna.

Hur är han att möta på träningarna?

– Jag försöker hålla mig så långt borta som möjligt. Han är för jobbig! Man kan inte hantera hans snabbhet, så jag håller mig bort. Otieno är för jobbig.

Ikväll, 19.00, spelar AIK borta mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena.

Erick Otieno.
Erick Otieno.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.