Blackstenius om proffslivet: ”Jag var inte redo”

BRATISLAVA. Stina Blackstenius, 25, leder både assist- och skytteligan i damallsvenskan.

Nu är hon redo för ett Europaäventyr. Något hon inte var när hon skrev sitt första proffskontrakt med Montpellier som 19-åring.

– Det gick väldigt fort och var kanske inte helt rätt miljö för mig heller, säger Blackstenius. 

Stina Blackstenius har visat en strålande målform den här säsongen. I damallsvenskan har hon gjort flest poäng av alla och på den internationella scenen visade hon upp sig genom att slå det svenska målrekordet i OS. Trots det blev det ingen utlandsflytt för 25-åringen i sommar.

– För min del så är det fullt fokus på att göra det bästa jag kan tillsammans med laget under hösten som kommer med både damallsvenskan och Champions League och sen sitter jag på ett utgående kontrakt. Det känns väldigt spännande att se vad som händer, säger hon. 

Manchester United intresserade

Enligt Sportbladets uppgifter så är det aktuellt med en flytt till Super League och storklubben Manchester United. Blackstenius själv medger att det finns intresse från utländska klubbar och att hon är redo att testa vingarna igen.

– Det är jag absolut. Nu var det ändå några år sen som jag var i Europa senast. Jag har varit i Sverige sedan dess och tycker att jag har utvecklats både som person och försökt att ta steg som fotbollsspelare. Jag känner mig lite mer lugn och trygg och känner mig redo för Europa på ett annat sätt än vad jag gjorde då.

Det var som 19-åring Stina Blackstenius gav sig ut i Europa första gången. Då lämnade hon Linköping för franska Montpellier.

– Jag vet inte om jag var helt redo för att ta det steget som jag gjorde då. Det gick väldigt fort och var kanske inte helt rätt miljö för mig heller. Det har jag också fått lära mig nu: vad som är viktigt för mig och vad som skulle vara viktigt för mig vid en eventuell utlandsflytt. Den erfarenheten hade jag inte när jag var 19-20 och skulle på mitt första utlandsäventyr. Det har jag lärt mig nu.

Kan bara svenska och engelska

Så vad är viktigt nu? Vad värdesätter du vid en flytt?

– Det är lite av en trygghet. Jag lärde mig att det var väldigt svårt med språket då när jag var väldigt ung. Ja, men bara en trygghet på något sätt. Det är svårt att förklara.

Vilka språk kan du?

– Jag kan bara engelska och svenska men just då som 20-åring var jag väldigt blyg och tillbakadragen. Jag hade inte utvecklats där lika mycket som jag har gjort nu. Jag kanske skulle våga ta lite mer plats på ett annat sätt än vad jag gjorde då, men språket satte ju väldigt mycket hinder för mig just då. Jag kanske inte var redo för att ta in allt.

Frågan är dock om Blackstenius kommer att spela hela Champions League-gruppspelet innan det blir en utlandsflytt. Hennes kontrakt går nämligen ut mitt i gruppspelet. Om 25-åringen är sugen på att förlänga det en månad för att spela även de tre sista matcherna vill hon inte säga i nuläget.

– Det är väl ingenting som jag vill kommentera nu. Man vill ju så klart alltid spela så mycket matcher som möjligt. Men återigen, det är svårt att svara på när kontraktet inte sträcker sig hela vägen. Vi får se vilken typ av lösning det blir. 

Peter Gerhardsson och Stina Blackstenius.
Peter Gerhardsson och Stina Blackstenius.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.