IFK Göteborg-supportrarna om att Kolbeinn Sigthorsson blir kvar

IFK Göteborg behåller Kolbeinn Sigthorsson.

Hur ser Blåvitts supportrar på det?

– Kolbeinn Sigthorssons vara eller inte vara i IFK Göteborg är underordnat det samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor är, säger supporterklubben Änglarnas ordförande John Pettersson.

Trots anklagelserna om sexuellt ofredande blir 31-åringen kvar i klubben där en långsiktig plan nu kommer påbörjas, något IFK Göteborg meddelade i går, tisdag.

Supportrar till IFK Göteborg visade för ett par veckor sedan sitt missnöje när de hängde upp banderoller på Kamratgården med budskapet: ”Riv kontraktet”.

Men kontraktet revs inte.

Sportbladet har tagit del av ett uttalande från supporterklubben Änglarna gällande frågan.

”Är varken rättsväsende eller folkdomstol”

”Vi är medvetna om att många anser att spelaren har förbrukat sin rätt att spela för IFK Göteborg. Det är arbetsgivaren IFK Göteborgs ansvar att göra den bedömningen. Vi förväntar oss att klubben utreder situationen noggrant och därefter fattar ett beslut som är i linje med de värderingar som anstår en kamratförening.

Supporterkollektivet är varken rättsväsende eller folkdomstol. Vi måste tro på att människor kan förändras, på att någon som gjort fel ändå kan vara välkommen i en kamratförening. Förutsatt att densamme aktivt tar ansvar för sina handlingar, uttrycker sin ånger och benägenhet till att förbättras”, står det bland annat.

Supporterklubben har också valt att donera pengar till organisationer som arbetar mot mäns våld mot kvinnor.

Ordförande för Änglarna är John Pettersson. Han är noga med att påpeka att det han säger är hans egna synpunkter som supporter till klubben.

– Klubben har ett arbetsgivaråtagande åt Kolbeinn, men man har också ett större åtagande – och det är gentemot klubbens medlemmar och supportrar. Här är det så att det är betydande delar av supporterskaran som klart och tydligt har markerat att man inte har förtroende för spelaren, det är ett perspektiv jag utgår från att klubben väger in. Att spela i IFK Göteborg är ett väldigt stort privilegium, det är något som kräver mycket av dig, inte bara att du ska prestera, utan även hur du beter dig mot andra och som person, säger han.

”IFK Göteborg är större än Kolbeinn Sightorsson”

Pettersson fortsätter:

– Om Kolbeinn ska bli aktuell att spela i tröjan igen kommer det krävas ett mycket stort arbete, av både honom och klubben, för att människor ska vara bekväma med att han återfår detta privilegium, vissa kommer inte bli bekväma med det. Det måste klubben hantera och det måste Kolbeinn hantera.

– IFK Göteborg är större än Kolbeinn Sigthorsson, IFK Göteborg har andra problem än Kolbeinn Sigthorsson, oavsett om han spelar vidare eller inte. Det jag hoppas på, jag personligen, är inte att Kolbeinn ska komma tillbaka i tröjan eller att hans kontrakt ska rivas. Fokus här är att Kolbeinn accepterar att han är förövare och att han använder resten av den tiden han har som offentlig person åt att arbeta för att färre män i framtiden ska ägna sig åt det beteende han har erkänt. Det är den huvudsakliga frågan. Kolbeinn Sigthorssons vara eller inte vara i IFK Göteborg är underordnat det samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor är. Där har Kolbeinn varit en del av problemet, han har nu möjligheten att bidra till lösningar i stället och den möjligheten hoppas jag att han tar.

Kolbeinn Sigthorsson.
Kolbeinn Sigthorsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.