Tuffa tiden efter drömmålet: ”Åkt på några dumma skador”

I maj tog hon rubriker när hon satte en frispark från halva planen.

Efter det har det varit tuffare för Piteåmålvakten Guro Pettersen, 30, med både skadeproblem och tunt med speltid.

– Fotbollen kan få dig att känna dig bättre än bäst och sämre än sämst, säger den norska målvakten, i ett längre samtal med Sportbladet.

Ni minns väl drömmålet?

Även om Piteå förlorade den där bortamatchen mot Linköping i maj med 3–4 så var det målvakten Guro Pettersen som tog alla rubriker med sitt frisparksmål från halva planen.

Det måste väl ändå vara säsongens highlight?

– Haha, det som fått mest uppmärksamhet i alla fall. Matchen mot Rosengård var ju också en liten highlight. Med straffräddningen. Men det är ju svårt att inte nämna målet, säger Pettersen när Sportbladet ringer upp fyra månader efter fullträffen.

Fyra månader som inte gått riktigt lika bra på individuellt plan för 30-åringen.

Just efter den där Rosengårdsmatchen och straffräddningen i slutet av maj fick Pettersen skadeproblem. Och efter att ha släppt in sex mål mot Kristianstad i sin comeback så var hon återigen utanför laget. Fram tills 1–1-mötet mot Linköping för en månad sedan, som hon fick bryta redan i halvtid.

– Jag fick en liten bristning i framsidan veckan innan och jag trodde att jag var lite bättre än jag var. Jag trodde jag kunde spela. Sen kände jag att det inte gick, säger målvakten.

”När man blir 30 händer saker...”

Förutom skadebekymmer så har det också varit en konkurrenssituation som stått i vägen för Pettersen, som flertalet gånger fått stå åt sidan till förmån för målvaktskollegan Nichole Persson.

– Det är konkurrens. Fotbollen kan ju få dig att känna dig bättre än bäst och sämre än sämst. Lite så jag känt under säsongen, säger norskan och fortsätter:

– Jag har åkt på några dumma skador. Det är inte sådant man kan kontrollera och jag tror inte jag gjort något fel. Men när man blir 30 så händer också saker, haha. Nu försöker jag bara göra allt, allt, allt för att var klar. Så får jag egentligen bara se. Just nu gör jag allt för att komma tillbaka till startelvan.

Men inga nya hjärnskakningar i alla fall?

Ljudet av ett par knackningar hörs över telefon.

– Jag slår i bordet, eller heter det så på svenska? Nej, men huvudet är som det är.

”Nu det börjar bli roligt”

Nu är dock skadeproblematiken förhoppningsvis ett minne blott för målvakten, som menar att allt nu bara handlar om att komma tillbaka till fotbollsplanen.

– Jag är något av en ”overachiever”. Jag försöker göra allt för att hålla mig spelklar. Jag försöker bara göra mitt allra bästa och på träning varje dag. Jag är väldigt noga med allt. Försöker bara hålla mig klar att spela.

Hur håller du motivationen uppe?

– Motivationen är där så är det inte så svårt. Fast jag är 30 nu har jag inte tänkt att sluta än. Det är ju nu det börjar bli roligt så det är inte svårt att motivera sig även om man är skadad. Just nu tycker jag att fotboll är jävligt roligt. Det är inte svårt alls för man vet vad som väntar. Det är det som är charmen. Man vill att allt ska gå bra hela tiden, sen händer saker. Man måste bara hålla ut.

En annan motivationshöjare finns i hemlandet. I och med den tuffa sommaren så har en landslagsplats förlorats för stunden, när det norska landslaget i skrivande stund VM-kvalar utan hennes medverkan i truppen.

– Jag har en dialog med dem. Jag jobbar självklart jättehårt för att komma tillbaka till landslaget och jag tänker mycket på det. EM kommer ju ganska snart också, nästa sommar. Så jag kommer göra allt för att göra det bästa jag kan i Piteå. Om jag gör det kommer jag också ha en chans att ta mig tillbaka till landslaget.

”Bästa valet jag gjort”

Det återstår dock att se om Guro Pettersen fortfarande är i Piteå när det är dags för EM nästa år. Det tvåårskontrakt hon skrev på när hon anlände inför fjolårssäsongen är på sin sluttamp.

– Klubben måste ju också vilja ha mig. Men jag trivs jättebra här uppe. Jag har det jättefint här i Piteå, säger Pettersen och lägger till:

– Jag är väldigt, väldigt nöjd med att jag åkte till Piteå. Det är ett av de bästa valen jag gjort i min karriär. Eller ja, det bästa valet jag gjort i min karriär.

Motivering?

– Allt. Det är precis det. Att jag tog chansen och åkte till Piteå. Jag visste inte helt vad som väntade mig. Livet i Norge var fint och tryggt. Norge är också en bra liga men damallsvenskan är en lite bättre liga. Det var också det som gjorde att jag blev uttagen i landslaget. Tack vare att jag fick chansen och någon trodde på mig här uppe.

Hon har dock ännu inte fått sällskap där uppe av den uppbjudna person som ifrågasatte legitimiteten i hennes drömmål via en Instagramkommentar av onödigare kategori.

– Han har fortfarande inte hört av sig. Jag tror han blev lite rädd. Han ångrade nog sig.

Guro Pettersen.
Guro Pettersen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.