Allsvenskan i fotboll

Zeidan: ”Har inte tittat tillbaka”

Av: 

Josip Ladan

FOTBOLL

HELSINGBORG. Som 18-åring fick han höra att han kanske borde syssla med något annat.

Fem år och en krokig fotbollsresa senare känner Moustafa Zeidan att han äntligen funnit sig själv, både som spelare och människa.

– Jag är verkligen tacksam över att jag är uppvuxen där jag är och mentaliteten vi har, säger Sirius succémittfältare.

Som 15-åring lekte fotbollslivet för supertalangen Moustafa Zeidan från Helsingborgsförorten Närlunda.

Aston Villa erbjöd ett kontrakt som ungdomsproffs efter en nästan perfekt genomförd Gothia Cup-turnering och flyttlasset gick från föräldrahemmet till en helt annan verklighet präglad av stenhård konkurrens, en oförlåtande miljö och ett sammanhang där individen bara jagar den egna framgången.

Tre år senare var Zeidan tillbaka i Sverige, mentalt tuffare och mer härdad än tidigare. Snacket började gå. Om han nu var en sån talang, varför klarade han inte England? Var det för svårt? Eller var han bara för dålig?

18-åringen påverkades. Rejält.

– Jag brukar tänka tillbaka och fundera hur det påverkade mig. Tänk att få höra att man är ”slut” innan ens karriär ens har börjat, och dessutom i den åldern… I det läget var det en särskild sak viktig - att få folk som är missunnsamma att se mig lyckas. Jag har alltid haft viktigt och bra folk runt mig också - familjen, mina kusiner (Abdul och Imad Khalili, Hammarby), min agent, men hade jag inte haft dem… Min agent Miralem Jaganjac har verkligen varit med mig på botten och alltid pushat mig att visa vad jag kan och vad jag kan visa för alla, så jag är verkligen tacksam för allt han gjort, säger Moustafa Zeidan.

Det är lätt att glömma att Zeidan bara är 23 år gammal eftersom hans fotbollsresa varit både lång och krokig.

Efter spel i Helsingborgs IF blev det en flytt till Södertälje. Genombrottet på den svenska fotbollsscenen verkade äntligen ha kommit.

– I Syrianska fick jag äntligen spela den fotboll jag älskar och som jag saknat. Visst, vi åkte ur, men som spelare och människa växte jag hur mycket som helst. Mycket föll på plats eftersom glädjen kom tillbaka och jag kunde se på mig själv som fotbollsspelare ur flera perspektiv.

13 succématcher senare hörde Brommapojkarna av sig, och hösten 2017 var affären klar. Utvecklingen stannade något oväntat av, och på lite mer än ett år blev det bara 13 matcher. Inte heller i Frej blev det något större avtryck, innan Jönköpings Södra övertalade Zeidan att flytta till Vätterns södra strand i december 2019. 23-åringen blickar tillbaka på en extremt lärorik period i livet.

Hyllar Brännström och Bäckström

– I många klubbar har jag verkligen känt att jag inte fått chansen, men det spelar ingen roll. Jag har lärt mig att fotboll är en åsiktssport, och det respekterar jag. Det blev något år extra i superettan för att visa mig själv och alla andra vem jag egentligen är, så drivkraften och viljan att både bevisa och motbevisa har varit jättestor, säger Zeidan samtidigt som han ställer ner sin lattemugg och ler brett.

– I ”Södra” träffade jag ”Brännan”.

Andreas Brännström, senast assisterande i Hajduk Split och nu ny tränare i Mjällby, såg människan Moustafa Zeidan.

– Det där är den största människokännaren jag träffat i mitt liv. Han ser allt. Vi har jättebra kontakt även i dag och pratar om allt mellan himmel och jord. Han öppnade verkligen ögonen för mig när han helt ignorerade mina mindre bra egenskaper och pushade stenhårt för att göra mina goda ännu bättre. Jag hade knappt varit med om det fram till dess, säger Zeidan och fortsätter kring sina två år i Jönköping:

– Det var speciellt. Nu i vintras startade vi om totalt med ett nästan helt nytt lag och ny tränare. Det är inte så lätt att få ihop det, särskilt när den förra tränaren satte sin prägel så tydligt och hur framgångsrika vi var. Samtidigt fanns det inget annat än att acceptera det och fortsätta pusha sig själv. Jag tror vi alla tänkte likadant och fram till sommaren låg vi med i toppen.

Då ringde det från Uppsala. Sirius hade imponerats av Zeidans insatser och ville ha upp mittfältaren redan under uppehållet. 23-åringen förstod att det var dags och att han äntligen skulle få visa vad han var kapabel till.

Hur allt har blivit sex månader kunde han knappt tro på förhand.

– Allt klickade direkt - tränare, ledning, spelsätt, system, lagkamraterna, staden… Man kom in i det nästan lite ”för” snabbt, säger Zeidan och skrattar samtidigt som han förtydligar:

– I vanliga fall när man kommer till en ny klubb så kan det ta ett par månader innan man kommit in i både lag och omgivning. För mig var det inget snack från dag ett. Jag vet inte om man ska säga ”meant to be”, men det var verkligen alla rätt på en gång. Innan jag skrev på så snackade jag med Daniel Bäckström där han berättade om i vilken roll han såg mig och hur han ville använda mina egenskaper. Det var bara att hoppa på och sedan dess har jag inte tittat tillbaka.

Vad är det som gör att det fungerar så bra då?

Moustafa Zeidan tar en ny klunk kaffe och börjar berätta om truppsammansättningen. Spelarna umgås på fritiden, har liknande humor och ser på fotboll på samma sätt, men den avgörande faktorn menar han är att alla är i just Sirius precis samtidigt.

– Man märker att många av oss har varit i klubbar som inte uppmuntrat en sådan typ av fotboll. Nu är alla på samma plats där allt klaffar, så man är automatiskt med på noterna. Man får också tänka på att många av oss kom mitt under säsongen och har presterat bra - tänk då nästa år där allt har vridits upp ett par steg och där vi gått igenom en försäsong tillsammans…, säger han och nämner ett exempel.

– Vår interna kravbild är också hög, du ska se på träningarna… Inget mittfält i serien har de kraven vi har på oss, det är också därför den lojaliteten finns där. När man litar på varandra utanför kan man gå i krig för varandra på planen, det är väldigt enkelt.

”De som vet, de vet”

Henrik Rydström må ha lagt grunden, men Daniel Bäckström har tagit vid där den nuvarande KFF-tränaren avslutade. Sirius fortsätter att spela en tempostark, offensiv och frejdig fotboll som resulterar i mycket mål, men som också straffar sig rejält när det inte synkar helt. Moustafa Zeidan nickar instämmande när ämnet kommer på tal, men har samtidigt en förklaring till varför vissa matcher slutat som de gjort.

– Man ska också ha med sig att många spelar på ovana positioner. (Marcus) Mathisen har aldrig spelat mittback i sitt liv och får gå ner där och täcka. Samma med (Jacob) Ortmark, (Laorent) Shabani, (Dennis) Widgren… Skadorna också - David (Mitov Nilsson), Patrick (Nwadike), (Yukiya) Sugita, Tim (Björkström)… Det märks i ett lag som vårt. När vi haft kniven mot strupen har vi vunnit alla de matcherna, och det tycker jag säger mycket om oss som lag.

Moustafa Zeidan återkommer flera gånger under intervjun till vikten av mental styrka. Tiden i England har härdat, skitsnacket vid återkomsten till Sverige likaså, men det finns en särskild händelse som 23-åringen minns tillbaka på som avgörande på mer än ett sätt.

– Jag vill inte nämna detaljer eller namn, men efter ett särskilt samtal funderade jag verkligen på vart mitt liv skulle ta vägen. Jag kommer aldrig glömma det.

Vill du utveckla?

– Om vi säger så här: jag är verkligen tacksam över att jag är uppvuxen där jag är med den mentalitet vi har. De som vet, de vet.

Uppväxten i Närlunda?

– Bland annat. Förortsmentaliteten hjälper en mest när det går dåligt. Vi har alla fått den och den har varit jävligt hård, men den har också gjort oss väldigt starka. Än i dag får jag höra av mina grabbar hemifrån ’hur fan kan du spela i allsvenskan’ när vi lirar hemma, och för mig är det där den renaste formen av kärlek.

Succéåret 2021 fick också en superavslutning för Zeidan när han blev kallad till januariturnén. Den ställdes sedan in på grund av den ökade spridningen av corona i Europa, men trots det blickar Sirius mittfältare bara framåt mot träningsstarten. Han är inte förvånad över intresset för Sirius spelare.

– Kolla bara på våra matcher. Till nästa år kommer allt vara sig likt sett till tränare och stab, men de som ersätter alla som drar måste vara av en karaktär som direkt passar in i Sirius-identiten. Vi är ett bra gäng som bara längtar efter att sätta igång 2022, säger Moustafa Zeidan.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Hammarby slog Sirius – seger för Cifuentes direkt

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IK Sirius FK