AVSLÖJAR: Svensk fotboll på väg mot miljonregn

Anbudsförfarandet går ut på fredag: bud på 500 milj/år väntas

Kim Källström, Simon Thern och Kristoffer Olsson. Räkna med fler hemvändande stjärnor framöver – lockade av högre löner?

Svensk elitfotboll är på väg mot ett nytt guldkantat tv-avtal.

Enligt vad Sportbladet erfar pekar mycket mot fördubblade tv-inkomster från 2020.

På fredag går anbudsförfarandet ut för intressenter att i ett första steg lämna offerter på tv-rättigheterna för svensk elitfotboll från och med säsongen 2020.

Enligt uppgifter som Sportbladet tagit del av från flera klubbledare inom svensk fotboll är indikationerna starka på att det nya avtalet kommer ge en fördubbling av de 245 miljoner kronor årligen som det nuvarande avtalet med CMore/TV4-gruppen ger.

Kan presenteras i vår

Allsvenskans och superettans klubbar har fått indikationer, enligt Sportbladets källor, från intresseorganisationen Föreningen Svensk Elitfotboll, Sef, att rättighetsinnehavaren för svensk elitfotboll från år 2020 kommer kunna presenteras under våren.

Det nya avtalet kan komma att ge nära en halv miljard kronor, 500 miljoner kronor årligen.

– Intressenterna ska vara flera och de uppgifter som vi fått är att summorna är på väsentligt högre nivåer än i dag, säger en av Sportbladets källor.

Med nuvarande tv-avtal, som går ut 2019, får vinnaren av allsvenskan cirka 20 miljoner kronor i tv-pengar ett allsvenskt guldår från Sef medan allsvenskans jumbolag under samma år får ungefär hälften, drygt 10 miljoner kronor.

40 miljoner för SM-guld

Allt enligt en ny fördelningsnyckel som började användas 2015.

Hur tv-pengarna kommer fördelas i ett nytt avtal är inte bestämt, men med nuvarande system skulle de nya betydligt högre nivåerna innebära kring 40 miljoner kronor/år till allsvenska vinnaren.

Det är inte klart för hur många år det nya avtalet kommer gälla. Det varierar sannolikt beroende på vilket tv-bolag/rättighetsinnehavare som vinner anbudsförfarandet.

Den troliga avtalslängden landar på fyra till fem år.

Kommentaren: ”Optimistiska”

Sef:s vd Mats Enquist är kortfattad i sin kommentar till Sportbladets uppgifter:

– Vi är mitt i en process som jag inte kan eller vill kommentera. Vi är optimistiska. Det råder en stark medvind för allsvenskan, säger Enquist.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.