Krisdraget: Sverige går tillbaka till 4–4–2

Uppdaterad 2022-09-23 | Publicerad 2022-09-22

Sverige riskerar att åka ner till C-divisionen i Nations League.

Då tar landslaget steg tillbaka mot 4–4–2.

– Det fungerade inte och det är ett ganska skarpt läge så då är det smart att gå tillbaka till grunden, säger Mattias Svanberg.

Inför förra landslagssamlingen i juni tog förbundskaptenen Janne Andersson beslutet att skrota 4–4–2 och gå över till 4–3–3.

– Det ger ny motivation efter nederlaget förra samlingen när vi missade VM. Det ger gruppen ny energi. Vi tror att det kommer att passa de spelare vi har. Det kommer kanske ta lite tid men vi ser fram emot det, sa förbundskaptenen då.

Sverige spelade fyra Nations League-matcher under samlingen och förlorade alla utom den mot Slovenien. Efter dubbla förluster mot Norge och en mot Serbien väljer landslaget nu att ta steg tillbaka mot 4–4–2.

PLUS: Kängan mot Blågult: ”Om vi varit en 08-klubb...”

– Vi har utvärderat och försvarsmässigt fick vi inte riktigt det bettet i pressen som vi ville och släppte till lite för mycket omställningar och chanser emot oss så vi kommer nog gå tillbaka lite till det gamla försvarsspelet och vi kommer att skruva på anfallsspelet där jag ändå tycker att tog kliv förra samlingen, säger Viktor Claesson och fortsätter:

– Det är inte så svart eller vitt, 4–4–2 eller 4-3-3, det är mer vilka metoder och vilka försvarssätt och anfallsspel man har. Men defensivt blir det blir åt det gamla hållet.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att försvarsspelet har fungerat väldigt bra. Vi har stört de bästa nationerna i världen så då känns det tryggt att gå tillbaka till det.

”Uppenbart att vi inte fick till det”

Mattias Svanberg tycker också att det är ett bra beslut eftersom Sverige riskerar att åka ner till C-divisionen i Nations League.

– Det kan vara klokt, med tanke på att vi inte riktigt fick till det förra samlingen. Vi har två viktiga matcher nu och att gå tillbaka till lite mer grunder som vi är vana vid för att försöka maximera prestationen just den här samlingen, säger han och fortsätter:

– Jag tyckte att det fanns stor potential till det vi gjorde, men att vi inte fick till det var väl ganska uppenbart. Det är klart att vi kan jobba på det sättet vid ett annat tillfälle och göra det mycket bättre. Det blev inte så bra som vi ville och det kände alla spelare också. Men jag tror inte att någon känner att sådär kan vi aldrig igen, utan jag tror att många känner att det var en bra idé och vi kan fortsätta jobba på det men att det inte blir vid den här samlingen tror jag också känns bra för de flesta.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Hur mycket är ni spelare inblandade i beslutet?

– Det spelar väl såklart roll. Vi försöker ha en relation mellan spelare och tränare som gör att vi kan jobba i samma riktning. Sedan vet jag inte vad de andra spelarna tyckte, och jag minns knappt vad jag tror själv. Men jag tycker som sagt att det är ett klokt beslut med tanke på att många är rätt vana vid att spela på det här sättet sedan tidigare och det kanske inte är tillfälle att utveckla något just den här samlingen, med tanke på att de tär så viktiga matcher.

Sverige möter Serbien borta på lördag och Slovenien på hemmaplan på tisdag.

.