Häckens nyckelpersoner jagas av andra klubbar

Publicerad 2023-05-21

GÖTEBORG. Häcken har en uppsjö av spelare som jagas av andra klubbar.

Men även ledare är högvilt. Kontrakten för sportchefen Martin Ericsson, 42, och chefsscouten Hampus Andersson, 30, går ut vid årsskiftet.

– Vi förstår att de är intressanta för andra klubbar, säger klubbdirektören Marcus Jodin.

Följ ämnen
Malmö FF

Bénie Traore, 20, slåss i toppen av skytteligan, Momodou Sonko, 18, är en jättetalang, Samuel Gustafson, 28, är ordinarie i landslaget och Ibrahim Sadiq, 23, är kanske allsvenskans snabbaste spelare.

Det finns ytterligare spelare i Häcken som jagas av andra klubbar och regerande mästarna har även avstyrt regelrätta värvningsförsök av tränaren Per-Mathias Högmo, som början av året förlängde avtalet att gälla över säsongen 2024 ut.

Marcus Jodin.

Internationellt intresse

Hisingsklubben har ytterligare två nyckelpersoner som lockar till sig intresse: både sportchefen Martin Ericsson och chefsscouten Hampus Andersson är anställda med tidsbegränsade kontrakt som går ut vid årsskiftet.

– Spelare, tränare och de som jobbar direkt med laget uppmärksammas direkt när det går bra, det är naturligt. Det är klart att det finns ett stort intresse för dom, både inom Sverige men även internationellt, säger Marcus Jodin.

Hur gör ni för att behålla dom?

– I slutet av maj, början av juni ska vi starta upp en mer rejäl diskussion med Martin (Ericsson). Han i sin tur tar det vidare med Hampus (Andersson). Vi känner oss trygga i att vi får behålla dem båda två.

Varför har de inte tillsvidareanställningar i stället för att vara kontraktsbundna?

– Det är så vi och allt fler andra klubbar har det med personalen som är direkt kopplad till sporten.

Det kan innebära mer tydliga tillfällen att sluta – och/eller dyrare förlängningar?

– Så kan det vara. Men nyckelpersoner kan även hoppa av från fasta anställningar. Och är man intressant på marknaden så har man alltid bra förhandlingsläge, säger Jodin.

Hampus Andersson.

Bekräftar förfrågningar

Martin Ericsson skrev på ett avtal över 2+2 år 2019 där han de första två åren gick bredvid dåvarande sportchefen Sonny Karlsson som assisterande sportchef.

Chefsscouten Hampus Andersson skrev på ett avtal över 3,5 år sommaren 2019. Han säger till Sportbladet:

– Jag trivs skitbra i Häcken och Martin Ericsson och jag har en mycket nära dialog. Vi får se var han landar i sina diskussioner.

– Jag har fått en del lösa förfrågningar från andra klubbar. Rollerna inom fotbollen blir mer lik den som spelarna har, man kan byta arbetsgivare på ett annat sätt än förr när man var en klubb trogen i 30 år, säger Hampus Andersson.

Sportbladet har sökt Martin Ericsson för en kommentar.

Söndag eftermiddag tar allsvenskans ledarlag, Malmö FF, emot trean och regerande mästaren Häcken som är sex poäng bakom MFF.

I torsdags vann Häcken för tredje gången Svenska cupen.

Martin Ericsson