Publikkaoset – rusade in mitt i matchen

Nederländerna slog Qatar – värdlandet historiskt uselt

AL KHOR/STOCKHOLM. Till avspark var arenan halvtom.

Sedan strömmade folk in på Al Bayt Stadion för att se hemmanationen göra bokslut för ett rekorduselt VM.

– Det är fullt, ni måste gå ut eller testa andra sidan, gastade vakterna ute i katakomberna.

– Jag förbjuds att komma in för det är fullt. Det är för mycket folk här, men vi blev lovade, säger en gästarbetare från Indien.

När hemmanationen gick in på Al Bayt Stadion inför matchen mot Nederländerna så gjorde laget det inför en i princip tom läktare. Men tio minuter efter att bollen satts i rullning strömmade det plötsligt in folk på arenan.

Vakternas uppmaning

De över 68 000 platserna i Al-Bayt Stadion fylldes på nolltid och efter det utbröt kaos på läktaren. Folk i massor blev stående i alla gångar. Både inne på arenan och utanför.

PLUS: Wernbloom: Så här är stjärnorna på planen

Förklaringen till kaoset? Migrantarbetare har fått ett speciellt ”Hayya-kort” som gör att de får tillgång att gå in på arenor.

”Kördes hit i bussar”

När det stod klart att arenan inte ens var halvfull öppnades dörrarna för folkmassorna som körts ut till arenan med löftet om att de skulle få plats inne på arenan.

En man som Sportbladet pratar med är väldigt upprörd över situationen:

– Vi kördes hit i bussar, de sa till oss hade vi bara Hayya-kortet så skulle vi komma in. Jag kom in i första halvlek, gick ut efter första halvlek för att be och nu förbjuds jag att komma in för det är fullt. Det är för mycket folk här men vi blev lovade, därför alla åkte med i bussarna, säger mannen som är en gästarbetare från Indien.

Fans strömmade in på arenan under matchen Nederländerna–Qatar
Fans strömmade in på arenan under matchen Nederländerna–Qatar

”Det är fullt, ni måste gå ut”

När vakterna insåg misstaget utbröt ytterligare ett kaos i katakomberna. Människorna som inte kom in uttryckte sin besvikelse och vägrade lämna, vakterna föste sedan ut publiken.

– Det är fullt, ni måste gå ut eller testa andra sidan, gastade vakterna.

Mannen som sportbladet pratar med slår ut med händerna i en besviken gest:

– Jag fick i alla fall se lite av första halvlek.

Nederländerna vann matchen med 2–0 och avancerar till åttondelsfinal i VM. Qatar rundar av mästerskapet som historiskt usel värdnation med noll (0) inspelade poäng.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.