AVSLÖJAR: Vibe allt närmare IFK Göteborg – konkurrerar med norska klubbar

Så ska storvärvningen av skyttekungen finansieras

ESKILSTUNA. Tidigare allsvenske skyttekungen Lasse Vibe, 32, kommer allt närmare en återkomst till IFK Göteborg.

Enligt Sportbladets uppgifter är anfallaren nära att lösas från sin kinesiska klubb Changchun Yatai och Blåvitt gör tillsammans med två norska klubbar upp om Vibes underskrift.

I början av mars skrev Blåvittpodden om att IFK Göteborg och Lasse Vibe förde diskussioner om en återkomst till klubben som den populäre danske anfallaren spelade för 2013–2015.

2014 blev Vibe allsvensk skyttekung i IFK Göteborg och det gjorde honom till dansk landslagsman och har bidragit till lukrativa kontrakt med Brentford i Championship och en sportsligt mindre lyckad tid i Kina under det senaste år.

Dåligt med speltid

Sedan flytten till Changchun i nordöstra Kina för drygt ett år sedan har anfallaren bara spelat i elva matcher och svarat för ett mål i kinesiska Super League.

Under lördagen skrev GT att IFK Göteborg hoppades få klart med Vibe innan det allsvenska transferfönstret stänger 4 april men ”att en del arbete återstår innan alla pusselbitar är på plats”.

Enligt initierade uppgifter från Sverige och Danmark som Sportbladet tagit del av är de pusselbitarna nära att falla på plats nu.

Vibe är nära en överenskommelse med Changchun Yatai där han blir löst i förtid från avtalet som går ut i december i år.

Vibe med familj vill återvända hemåt, men i Danmark är transferfönstret stängt.

Tre klubbar intresserade

Det gör att Sverige och Norge är de närmaste tänkbara alternativen just nu.

Enligt Sportbladets källor visar IFK Göteborg tillsammans med norska Rosenborg och Haugesund det största intresset för anfallaren, men där just nu Blåvitt har ett försprång.

Blåvitt är helt enkelt föreningen som ligger på hårdast och som ligger Vibe närmast om hjärtat.

Om värvningen går i lås kommer den med mycket stor sannolikhet finansieras via IFK Göteborgs externa kapitalbolag IFK Gbg Transferintressenter AB.

En nyemission i bolaget har bidragit med kapital för att finansiera en större och mer kostsam värvning.

En av de största finansiärerna i bolaget för byggbolaget Serneke som numera också är huvudsponsor för IFK Göteborg.

Storsponsorn positiv

När Sportbladet frågar VD:n Ola Serneke om han kan tänka sig skjuta till kapital för en större profilvärvning, som kommer kosta flera miljoner kronor, så svarar Serneke:

– Vi startade detta bolag för just värvningar, så jag hoppas att bolaget jobbar aktivt.

Nu återstår att se om IFK Göteborg lyckas hålla de norska konkurrenterna bakom sig och hinner ro i hamn värvningen av Lasse Vibe innan transferfönstret stänger på torsdag, 4 april.

IFK Göteborg möter senare under söndagen AFC Eskilstuna på bortaplan i den allsvenska premiäromgången.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.