Goitom: ”Det är svårt rent psykiskt”

avPer Bohman

Bänkad för andra matchen på raken.

Då fick lagkaptenen Henok Goitom, 34, lägga kraft på annat.

Som att peppa hälften så gamle Jack Lahne, 17.

– Det är två olika personer inom dig som bråkar. Den ena är besviken och den andra vill hjälpa laget. Det är en svår kamp rent psykiskt, säger Goitom.

Det är nya tider för Henok Goitom. Visserligen lagkapten, men veteranen blir samtidigt alltmer marginaliserad i Rikard Norlings lagbygge. 34-åringen blev bänkad för andra allsvenska matchen på raken när AIK kryssade mot IFK Norrköping.

”Två personer inom dig som bråkar”

I pausen valde dock Norling att agera. Det blev ett anfallsbyte. Saku Ylätupa gick ut och in kom... inte Henok Goitom. I stället fick lagkaptenen se 17-årige speedkulan och debutanten Jack Lahne gå före honom i kön. Ett tungt besked, förstås, men Goitom svalde stoltheten och peppade Lahne ordentligt inför inhoppet.

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

– Alla som sitter på bänken vill spela. Man får försöka hantera det. Man får försöka göra sitt bästa de få minuterna som man får.

”En sida är besviken”

Kändes det viktigt att hjälpa Lahne trots den egna besvikelsen?

– Det är klart. Men det är som att du har två personer inom dig som bråkar med varandra. Den ena är besviken, den andra känner att du måste hjälpa laget. Det är en hård kamp hela tiden. Du måste hela tiden påminna dig själv om att hjälpa laget, säger Goitom och försöker sammanfatta känslan:

– Det är en svår kamp rent psykiskt.

”Jag är ändå äldst i laget”

Det var en självklarhet för honom att verkligen hjälpa den 17 år yngre Lahne.

– Man är ändå kapten. Äldst i laget. Så ja... någonstans hade jag, om jag var i Jacks ålder, tyckt det var skönt om någon äldre spelare kunde vägleda mig.

Hur ser du på att AIK värvade in en forward till?

– Det är inte mycket man kan göra. Det är upp till mig att bevisa vad jag kan. Min pappa sa alltid: ”Om du är dubbelt så bra som alla andra får du alltid spela”.

ARTIKELN HANDLAR OM