Landslagsstjärnans svar om förbudet: ”Ring och hör med Real Madrid...”

MISKOLC. Sofia Jakobsson ser fram emot att få spela i Real Madrids tröja nästa år.

Storklubbens intåg i damfotbollen har dock kantats med förbud för spelarna.

Efter mötet med Barcelona fick spelarna munkavle och frågan är om det är fritt fram att tala om satsningen nu?

– Ni får ringa och höra med Real Madrid..., säger Sofia Jakobsson.

Att den internationella kartan ritas om är ingen nyhet. Real Madrid har varit en av de klubbar som avvaktat, men i somras framkom planerna på att överta CD Tacón i den högsta ligan.

Beslutet klubbades igenom den 15 september, men då hade satsningen redan dragit igång på fullt allvar. Som ett led i den värvades i somras Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson till CD Tacón.

Anfallaren Sofia Jakobsson lämnade franska Montpellier, medveten om att den nya resan kräver tålamod eftersom laget måste byggas långsiktigt, med mer kvalité och fler spelare med hög internationell status.

– Jag visste vad jag gav mig in på. Det är ett nytt lag, vi har fått många nya spelare och haft en del skador till en början. Men nu till matchen var alla tillbaka. Det känns som att det kommer att ta tid och jag förväntar mig att det kommer att blir bättre, säger Sofia Jakobsson under svenska landslagets samling I Ungern där EM-kval väntar på fredag för damlandslaget i fotboll.

”Unga och saknar rutin”

Laget har endast vunnit en match i inledningen av ligan. När laget mötte Barcelona i sin ligapremiär blev det förlust med hela 1-9.

– Vi har fått fem nya spelare sedan dess. De som var där förra året är väldigt unga och saknar rutin. Det märks när man möter lag som spelat i Champions League och i allsvenskan, säger Sofia Jakobsson.

Sportbladets krönikör Johanna Frändén var i Barcelona och såg matchen. Hon och andra svenska medierepresentanter på plats fick inte tala med de svenska spelarna efter matchen på grund av ett strategisk beslut i klubben, som inte hade "satt sin mediestrategi".

"Asllanis och Jakobssons framtida Real Madrid har redan börjat uppföra sig som en storklubb – överallt utom på planen.", skrev Frändén.

När Sportbladet frågar Sofia Jakobsson om beslutet säger hon så här:

– Det var nog för att de inte hade haft mötet om att Real Madrid verkligen ska ha ett damlag. Det gick igenom den 15 (september) och det var nog framförallt det. Real hade inte konkret sagt att de skulle ha ett damlag, men nu är det satt.

Fick ni instruktioner om att inte prata?

– Ja.

”Ni får ringa och höra...”

Hur kändes det, ni är ju vana vid att prata med media?

– Det var inte så mycket media, så det var inte så mycket att tacka nej till. Det var inte vi som skötte det, det var medieavdelningen och inget jag behövde koncentrera mig på, säger hon.

På frågan om hur hon ser på att det ändå fanns en del svensk media på plats men fick chans att få spelarnas syn på matchen svarar Sofia Jakobsson att ”De kanske borde hört av sig till klubben så hade de inte behövt komma dit”.

Hon påpekar dock att inte är en fråga som hon som enskild spelare kan påverka.

– Det är tyvärr inget jag kan svara på det ligger på klubben, säger Sofia Jakobsson.

Är det skönt nu när allt är i lås, får ni prata om det nu...?

– Ni får ringa och höra med Real Madrid...

Ser du fram emot att få spela i Real-tröjan nästa säsong?

– Det ska bli jättekul. Just nu är det Tacón, men det ska bli otroligt häftigt att få ha Real-tröjan. Det känns bra. Jag trivs väldigt bra i Spanien. Det är mycket nytt och det känns som en spännande framtid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.