Vändningen: Manchester City får spela Champions League

Publicerad 2020-07-13

Glädjebesked för Manchester City – domen hävs

Manchester City stängdes av i två år från Europaspel men överklagade till idrottens skiljedomstol Cas.

Nu har beslutet kommit till Manchester Citys stora glädje.

Avstängningen hävs och klubben får spela Champions League.

Följ ämnen

Ursprungsstraffet var stenhårt.

För att ha brutit mot Uefas Financial Fair Play-regler stängde Uefa i februari av Manchester City från spel i Champions League i två år och tilldömdes böter på motsvarande 300 miljoner kronor.

Men den engelska storklubben var inte sena med att överklaga till Cas och efter fem månader har skiljedomstolen bestämt sig, meddelar Cas på sin hemsida.

Manchester City kommer att få spela Champions League nästa år. Dessutom förmildras bötessumman. I stället för att betala runt 300 miljoner kronor ligger den nu på cirka 100 miljoner kronor. Anledningen till böterna är för att Cas anser att klubben inte samarbetade tillräckligt bra med Uefa under utredningen.

Cas skriver att man inom några dagar kommer att offentliggöra det fullständiga underlaget bakom beslutet.

United drabbas

Att City, tvåa i Premier League, nu är välkomna in i Champions League nästa säsong är ett hårt slag för klubbarna som kan hamna på femte plats i Premier League.

Ett lag som kan drabbas är Manchester United. Lokalrivalen ligger just nu på femte plats i vad som hade varit en biljett till Champions League om Citys avstängning hade kvarstått.

Publicerade hemliga dokument

Det var tyska Der Spiegel som 2018 publicerade hemliga dokument och mejl från Manchester Citys ägare, Sheijk Mansour, där man kunde visa att ägaren pumpat in mer pengar i klubben än vad regelverket tillåter under åren 2012–2016.

Våren 2019 meddelade Uefa att en utredning hade startats.