AVSLÖJAR: Wernbloom till IFK Göteborg

Av: Linn Nordström, Michael Wagner, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Pontus Wernbloom, 34, är klar för IFK Göteborg – och han kan spela redan mot Djurgården.

– Jag har varit på försäsong nu så jag har fyra, fem matcher i benen. Det ska inte vara någon fara, säger han efter första träningen med Blåvitt.

Solen sken och det var högsommarvärme när Pontus Wernbloom landade i Göteborg.

Lagom till att han genomförde sitt första träningspass med IFK Göteborg på elva år började regnet ösa ner.

– Jag har längtat hem. Men jag har definitivt inte saknat det här, säger han och nickar åt regnet.

Bortsett från vädret var det ständiga Wernbloomflinet återkommande när han mötte media.

Varför kommer du hem nu?

– Det kändes naturligt nu. Det fanns ingen framtid för mig i PAOK och då var det det naturligt att komma hem. Jag ville hem. Det var dags. Barnen börjar bli stora och Bjärsmyr och Tobbe (Hysén) har haft en viss inverkan (skratt). Det har en viss påverkan att ens bästa polare spelare här också.

Pontus Wernbloom, som inte spelat någon tävlingsmatch sedan han drog av hälsenan i december 2018 i PAOK, går rakt in i IFK Göteborgs matchtrupp mot Djurgården.

Foto: ANDERS DEROS

Är du i matchform?

– Ja, ja. Jag har varit på försäsong nu så jag har fyra, fem matcher i benen. Det ska inte vara någon fara så.

– Däremot får jag se hur det blir att spela på konstgräs. Det blir något nytt. Det har jag inte gjort på länge. Det blir den stora utmaningen. Utöver det tror jag att jag är i så bra form jag kan vara. Men det är klart att det finns mycket kvar att jobba med.

– Jag behöver komma igång och spela, inte vara inne på gymmet för där blir inga barn gjorda, säger Wernbloom.

Vad får du för position i laget?

– Jag tror det blir som anfallare till att börja med. Det är där jag kan hjälpa till mest för dagen. Jag kan är stark i boxen.

Tidigare på morgonen rapporterade GT att Pontus Wernbloom synts till på ett hotell i Göteborg med företrädaren Carl Fhager. Enligt Sportbladets uppgifter är den tidigare landslagsmannen klar för Blåvitt.

34-åringen bröt sitt kontrakt med grekiska Paok tidigare i veckan och är nu tillbaka i IFK Göteborg – elva år efter han lämnade klubben 2009.

Lockade möjligheten till Europaspel extra mycket?

– Nej, det var inte det. Det är klart att det är en morot och det hade hjälpt klubben oerhört om vi kunde ta oss dit och vi får satsa stenhårt på det – men det är tabelläget som vi måste lägga fokus på nu.

– Alla behöver rota sig i min familj. Vi är fyra personer som har hattat omkring nu och som behöver en fast tillvaro. Nu blir det verkligen att hitta en bostad också.

Din rådgivare Carl Fhager säger att du inte kommer hem för pengarna.

– Så enkelt är det. Annars hade jag stannat kvar i Grekland. Det gick väldigt smidigt med Blåvitt (i förhandlingarna).

Foto: ANDERS DEROS

Återförenas med Bjärsmyr

Wernbloom gjorde 26 mål på 92 allsvenska matcher för IFK Göteborg under sin senaste sejour i klubben och vann SM-guld 2007. Sedan dess har han representerat AZ Alkmaar, CSKA Moskva och Paok. I Blåvitt återförenas han med tidigare lagkamrater som Mattias Bjärsmyr och Jakob Johansson.

Avtalet som 34-åringen skriver med IFK Göteborg är över 1,5 år.

Ett av hans egna dilemman vid hemkomsten blev valet av tröjnummer när många av siffrorna var upptagna för den fanatiske Philadelphia Flyers-supportern Wernbloom.

– Jag ville ha nummer 88 för Eric Lindros, men det sket sig. Och så har "Hasse" (Alhassan Yusuf) nummer 28, som Claude Giroux har, säger han.

Ett betydligt större dilemma är vilket IFK Göteborg han kommer hem till. Laget ligger 12:a i allsvenskan, bara två poäng från sistaplatsen i tabellen.

– Det sitter mycket i skallen. Det gäller att vinna matcher så kommer det börja rulla automatiskt. Kvaliteten finns definitivt.

Vilken blir din roll?

– Jag kommer pusha spelarna. Vi har väldigt mycket talang, men bollen måste in i mål också. Vi har väldigt många spelare som är fantastiska som måste få till det där lilla extra. Jag hoppas jag kan bidra med det och få till det så att dom också kan bli proffs ute i Europa. Men först och främst måste jag spela själv och hjälpa till med det.

Blir du en kravställare på samma sätt som Håkan Mild, Stefan Selakovic och Bengt Andersson var när du kom fram?

– Det är klart att jag kommer ställa krav, men de högsta kraven kommer jag ställa på mig själv. Kan jag inte uppfylla dem så kan jag inte gå och gorma på andra. Jag är här för att hjälpa till. Det var samma sak med de som du nämnde – de gjorde det aldrig för att vara elaka, eller för att pusha oss på fel sätt – utan för att alla skulle bli bättre. Det gäller att ha väldigt kul och jobba hårt tillsammans.  

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.