Hyllas för nyskapande: ”Fantastisk stämning”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Lagen på Arenan Ceres Park hejades fram av supportrar på skärmar.
Foto: TT
Lagen på Arenan Ceres Park hejades fram av supportrar på skärmar.

Supportrarna uppkopplade till skärmar på läktarna.

Och publikljud i högtalarna.

Århus får beröm för sitt nyskapande försök att skapa atmosfär under match.

– Det hjälpte oss, säger tränare David Nielsen.

Arenan Ceres Park i Århus har nu blivit världsberömd. För där testade stadens högstaliga-lag i fotboll att komma runt publikförbudet när danska ligan nu har omstartats.

Förutom pappfigurer var delar av läktarna fyllda med skärmar där supportrar kunde få koppla upp sig vid köp av biljett, och fick se matchen mot Randers via sin läktarsidas utplacerade kamera. Och i arenans högtalare hördes inspelade publikljud.

– Det var grymt, vi kunde inte få ut mer av en match utan publik än vad vi fick. Det var en fantastisk atmosfär som hade skapats, säger Århus tränare David Nielsen.

– Det var inte så stor skillnad jämfört med hur det brukar vara (Århus har ett publiksnitt på 9 800 personer). Det är en mental fråga att hitta kärleken för fotboll. Det är inte bristen på åskådare som avgör om du ska spela fotboll eller inte, säger Århus anfallare Patrick Mortensen.

Foto: TT
Foto: TT

”Betyder mycket”

Det var just han som blev sen poängräddare för hemmalaget. På tilläggstid i andra halvlek tryckte han in 1–1 efter ett lågt inlägg från vänster av Jakob Ankersen med förflutet i IFK Göteborg.

– Initiativen med digitala publiken hjälpte oss i matchen. Och jag är säker på att det betyder mycket för spelarna, säger tränare David Nielsen.

Århus ligger trea i Superligan, 21 poäng bakom ledande Midtjylland.

Publicerad:

LÄS VIDARE