Förbundet och SEF kritiserar polisen: ”Orimliga krav”

avMattias Karlsson

Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll kritiserar gemensamt polisen.

De båda organisationerna är kraftigt ifrågasättande till strategin för att få bort pyrotekniken.

”Polisens nya strategi är orimlig och oproportionell”, skriver de i ett pressmeddelande.

Konflikten mellan supportrarna i allsvenskan och polisen har fått stor uppmärksamhet under säsongen.

Polisen har jobbat aktivt med med en villkorstrappa för att få bort pyroteknik från läktarna och har bland annat förbjudit så kallade OH-flaggor (stora overhead-flaggor som kan skymma åskådare under).

Supportrarna har protesterat med banderoller och tysta tio minuter under matcherna.

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Svensk Elitfotbolls (SEF) styrelser hade i helgen ett möte för att diskutera problemet.

Tillsammans går de ut med kraftig kritik mot hur polisen agerar i ärendet.

”Väsentlig skada”

Förbundet och elitklubbarnas intresseorganisation skriver gemensamt:

”Polisens nya strategi innebär en orimlig och oproportionell tillämpning av villkorstrappan, där man inte tagit hänsyn till de framsteg som gjorts, och där den positiva utveckling som skett under senare år kring våra matcher inte vägs in. Den har redan inneburit väsentlig skada för klubbar och oskyldiga supportrar, och mer kan följa om inte ändring sker. Vi vänder oss kraftigt mot att åtgärderna riktar sig mot breda supportergrupper som inte har med ordningsstörningarna att göra. Vår fasta övertygelse är att åtgärder ska riktas mot de individer som är skyldiga till brott, och att oskyldiga supportrar och supporterkulturen i stort ska hållas utanför detta. Den positiva supporterkulturen är en mycket viktig del av den svenska elitfotbollen.”

– Vi och våra klubbar har givetvis ett ansvar för att motverka olagliga handlingar och att biträda polisen med att lagföra individer om de begår kriminella handlingar på våra arenor. Men polisens nya strategi innebär en oacceptabel kollektiv bestraffning av alla supportrar och leder till att unga, annars skötsamma, individer också vänder sig mot polisen och ser den som en fiende. Detta är det sista vi vill, säger SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson.

Han fortsätter med att förtydliga att problemen kan förvärras:

– Vår oro är att polisens nya ensidigt framtagna strategi dels är verkningslös mot problemen, dels drabbar oskyldiga parter och slutligen att den både riskerar att förvärra problemet och skapa en återkomst av mycket värre våldsproblem som vi kommit långt i att stävja.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Hammarbys supportrar protesterar med en banderoll under 08-derbyt mot AIK i juni

”Djupt bekymrade”

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson berättar att flera möten är planerade för att försöka lösa situationen:

– Den nuvarande situationen är inte hållbar. Jag och Lars-Christer Olsson kommer i nästa vecka att träffa företrädare för polisen som ansvarar för idrottsfrågor. Vi ser också fram emot att tillsammans med våra supportrar diskutera den mycket bekymmersamma situationen med idrottsminister Amanda Lind under Almedalsveckan i början av juli. Det är bara tillsammans som vi kan se till att svensk fotboll kan behålla sin närmast världsledande position i engagerat och gott supporterskap.

På mötet diskuterade de också en skrivelse från medlemsklubben Gais om polisens strategi och Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Erikssons roll i denna fråga.

– Vi är djupt bekymrade och har noterat att RF tillsatt en oberoende utredning till följd av de anmälningar som gjorts mot Björn Eriksson i RF:s visselblåsartjänst. Vi kommer att följa denna utredning noga och ta ställning till eventuella åtgärder när den offentliggjorts, säger Karl-Erik Nilsson.