Udda scenerna i VM-åttondelsfinalen – Kamerun i tårar

Englands 2–0-mål godkändes efter en VAR-granskning.

Kamerun höll inte med – och visade det också genom att vägra ta efterföljande avspark.

När Kameruns reducering tidigt i andra halvlek därefter dömdes bort (också efter VAR-koll) så följde ännu större kalabalik.

– Otroligt märkliga scener, säger TV4-experten Hanna Marklund.

Ellen Whites 2–0-mål i den fjärde övertidsminuten av första halvlek såg först ut att ha vinkats bort för offside.

Men efter videogranskning så godkändes målet – korrekt – och engelskt måljubel utbröt.

De kamerunska spelarna?

De var inte lika nöjda.

Efter målet så utspelade sig underliga scener – när Kamerun valde att ta en spontan ”timeout” direkt efter målet – utan att visa en tillstymmelse till att vilja ta efterföljande avspark.

– Där ska väl domaren kliva in och styra upp Kamerun och inte ge dem tillfälle att prata ihop sig, säger studioexperten Sara Thunebro i TV4:s sändning.

Tårfylld och kaotiskt

Det tog dock ett bra tag innan den kinesiska domaren Qin Liang fick igång avsparken. Och direkt när halvtidssignalen gick kort därefter samlades kamerunskorna ännu en gång i en cirkel på mittplanen.

Enligt BBC hade sedan den kamerunske förbundskaptenen Alain
Djeumfa bekymmer att få ner spelarna i omklädningsrummet. Samma källa skriver också att kamerunska spelare grät i spelargången och att internationella fotbollsförbundet, Fifa, anklagades för rasism av vissa spelare. Djeumfa dementerade dock de sistnämnda uppgifterna på presskonferensen efter matchen.

I den andra halvleken blev det tårar även på planen.

Ajara Nchout såg ut att ha dundrat in en tidig reducering direkt efter pausvilan – men efter att VAR sagt sitt så hittades en offside på Gabrielle Onguene som spelat fram ”målet”.

Då spårade allt ur.

Nchout var helt otröstlig, i tårar, och fick tröstas av förbundskaptenen Alain
Djeumfa. Hennes lagkamrater var i upprorstillstånd de med.

Efter ett längre uppehåll, fyllt av arga och känslofyllda kamerunska protester, återupptogs spelet.

På presskonferens efter matchen så säger den kamerunske förbundskaptenen, enligt BBC, bland annat att det var en ”domvilla”, och att domaren gjort en rad fel, utan att gå in specifikt på vilka fel.

Spottloska

Innan kaoset utbröt var det en annan situation, i samband med Englands 1–0-mål efter drygt en kvart, som var matchens stora snackis.

Efter att Augustine Ejangue passat hem till händerna på egen målvakt i den tolfte minuten så dömde domaren indirekt frispark till England.

Mitt i protesterna drog Ejangue en spottloska – rakt ner på engelska anfallaren Toni Duggans arm.

Huruvida loskan var menad att träffa brittiskans utsträckta arm ska låtas vara osagt, men Duggan försökte oavsett själv uppmärksamma incidenten för domaren – men utan framgång.

Duggan fick trösta sig med att se lagkamraten och lagkaptenen Stephanie Houghton placera in ett engelskt 1–0-mål på efterföljande, indirekta frispark.

Just Duggan skulle dessutom hitta Alex Greenwood med en låg hörna efter knappt en timme, vilket gav en engelsk 3–0-ledning i den stökiga matchen.

Det blev också slutresultatet – vilket innebär att England får möta Norge i kvartsfinal.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.