Henry frälste Frankrike – undvek fiasko

avEmil Eiman-Roslund, Petra Thorén

Frankrike har brutit en europeisk VM-förbannelse.

Efter ett förlängningsdrama mot Brasilien tog sig värdnationen vidare till kvartsfinal.

Och Les Bleues hjältinna blev lagkaptenen Amandine Henry.

För första gången i damernas VM-historia har ett europeiskt arrangörsland tagit sig vidare från första slutspelsomgången, Sverige och Tyskland misslyckades med 1995 och 2011. Frankrike klarade det hindret när de vann åttondelen mot Brasilien med 2–1 efter förlängning.

I en match där Kadidiatou Diani och Valérie Gauvin behövde spela fram och sätta bollen i mål två gånger för att spräcka nollan.

”Svår situation”

För deras första målsamarbete i den 23:e minuten blev bortdömt efter videogranskning, detta efter en obstruktion mellan Gauvin och brasilianska målvakten Barbara.

– Det är en svår situation, jag var inne på att Barbara egentligen inte riktigt tar bollen och att hon kommer in med axeln, så det ska vara mål i det läget. Men man märker ju med VAR att det är bedömningar och det är inte helt lätt, säger TV4:s expert Hanna Marklund.

Foto: Francisco Seco / TT

Den tidigare amerikanska landslagsmålvakten Hope Solo tyckte definitivt att målet borde godkänts (se tweet ovan).

Efter det bortdömda målet blev keepern Barbara utbuad under resten av matchen av den franska publiken varje gång hon var i kontakt med bollen.

Som hon sedan i början av andra halvlek tvingades släppa förbi sig, och denna gång kunde Frankrike jubla. Diani med framspelningen och Gauvin satte 1–0.

Rensning gav kvittering

Men trots att fransyskorna dominerade stora delar av slutspelsmatchen svarade Brasilien. En misslyckad rensning letade sig till Thaisa som tog i med vänstern och det var kvitterat.

Dramat fortsatte efter full tid, matchen till förlängning, där utnyttjade Frankrike en frispark, Amel Majri slog den och Amandine Henry sträckte fram vänsterfoten och petade in 2–1 till Frankrike.

Kvart mot USA eller Spanien

– Det syntes att det där var en stor lättnad för dem, säger TV4-experten Hanna Marklund.

Och det var det.

– Det finns en stor kapacitet i det här laget. Det viktigaste är att vi är vidare och hade det gått till straffar hade vi fått ta det, säger Wendie Renard som dock aldrig var orolig.

– Vi spelade hemma, vi hade inga tvivel - det är fotboll, säger backen Wendie Renard.

Högt hemmajubel, Frankrike till kvartsfinal där USA eller Spanien väntar.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM