Stjärnan talar ut om tiden i Juventus: Lite som i ett fängelse

Avslutningen i Juventus blev magnifik med dubbla titlar.

Men proffslivet i den italienska storklubben har satt djupa spår i Petronella Ekroth.

I podden Ofiltrerat berättar fotbollsspelaren nu om en hård vardag med utskällningar och härskarteknik.

– Det känns lite som att man är i ett fängelse, säger Petronella Ekroth.

Följ ämnen i artikeln

Den 29-åriga fotbollsspelaren Petronella Ekroth har landat i Sverige igen efter sin säsong i den italienska toppklubben Juventus. Hon avslutade våren med att vinna både ligan och cupen och gjorde själv mål i båda matcherna.

Glädjescenerna har varit flera och på sina egna sociala medier har hon ofta visat upp en glamorös bild av livet i Italien.

Men hon har tidigare – i SVT – varit inne på att det varit tufft och ensamt. I podcastserien Ofiltrerat, med Sofia "PT-Fia" Ståhl ger Petronella Ekroth nu en mer detaljerad bild av vardagen i Juventus.

Det är en dyster inramning som tecknas i det avsnitt som Sportbladet tagit del av och som släpps tidigt på tisdag morgon.

Det känns lite som att man är i ett fängelse. Man kan inte heller riktigt göra allting man vill och då blir det lätt att man får visa en sida av myntet. Men det finns så mycket mer som döljer sig bakom som man tyvärr inte kan prata om eller visa och så vidare.

– Man är väldigt begränsad i olika saker. Vissa saker får man inte göra och vissa saker är okej att göra. Man känner lite att man kanske tappar sig själv i det också. Vem man är och vad man kan göra, vad man får göra. Det har varit tufft.

Juventus damlag tränas av Rita Guarino, en före detta landslagsspelare. I staben finns också assisterande Matteo Scarpa och lagets manager Elisa Miniati.

I den avskalade intervjun beskriver Petronella Ekroth en träningsmiljö som ställde höga fysiska krav, men som för hennes del också blev mentalt utmanande.

Har gråtit nästan varje dag

– Tränaren valde ut några spelare, där jag var en av dom lite från och till, som fick extremt mycket skit. Då kunde det vara mitt i träningen, stanna upp hela träningen och bara skriker och står och liksom skriker en i ansiktet vad man gör dåligt. Inför alla andra.

– Det var så många gånger jag stod och tittade ut över mitt lag och bara kände, det är ingen som mår bra här. Det är ingen som tycker att det här är kul. Man ser ju det på prestationen också. Jättetråkigt, säger hon.

Ekroth i Djurgårdströjan.
Ekroth i Djurgårdströjan.

Den svenska fotbollsspelaren, som har ett förflutet i bland annat Hammarby och Djurgården, söker efter orden när hon försöker ringa in sitt tillstånd under tiden i Turin. Hon beskriver det som en slags utbrändhet och att det var svårt att tala med lagkamraterna om utsattheten.

– Jag mår bättre och bättre för varje dag men jag märker ju också att det här sitter i. Och det sitter mycket djupare än vad jag trodde att det gjorde. Det har ju varit det tuffaste året någonsin i mitt liv. Jag har gråtit nästan varje dag. Har ringt hem och det är klart att det har hjälpt jättemycket men när man känner jag är en börda nu för min familj för att det är så, det känns som att jag bara, det är så mycket liksom. Och jag bara gråter och det är så jobbigt och det enda jag vill göra egentligen är att åka härifrån. Men så blir jag också såhär, nu har jag skrivit ett år här och jag försöker se det här i ett längre perspektiv att det kommer, om inte det hjälper mig så kommer jag kunna hjälpa andra, säger hon.

Sofia Ståhl undrar vad som hänt med Petronella Ekroth sedan hon flyttat hem.

– Jag trodde mycket att bara jag kommer hem så skulle jag må bra. Bara att få komma i från allt och den miljön så skulle jag må mycket bättre. Men det inser jag att så enkelt är det inte, svarar hon och medger:

– Jag har fortfarande många dagar när jag bara gråter. Jag känner mig ledsen på något sätt.

– Det har tagit väldigt hårt på mig, som jag är på något sätt sårad. Jag tror att jag kommer att behöva jobba med det.  Samtidigt som jag ser det positivt för jag kommer att bli starkare av det.

Kan bli en fortsättning i Sverige

29-åringens kontrakt med Juventus har gått ut och hon bekräftar för Sportbladet att det kan bli en fortsättning såväl utomlands som i Sverige.

Hon säger att hon berättar för att kunna ge sin bild av ett proffsliv som inte alltid är enkelt. Hon gör det också för att kunna hjälpa andra.

Hon beskriver också sin delade relation till den italienska mentaliteten och kulturen. Hon påpekar i podcasten att hon är en känslomänniska och att andra personer kanske kan hantera klimatet på ett annat sätt.

Petronella Ekroth har inte berättat för de ansvariga i klubben exakt hur hon har mått, även om hon har haft möte med bland andra sportchefen.

– Jag har tänkt på om jag ska prata med dom nu efteråt samtidigt som jag känner att jag vill bara gå vidare. Jag vet inte om mina ord ens kommer att påverka dom eller göra någon skillnad tyvärr. Det är jättesynd för det kommer bara fortsätta och fler kommer att må dåligt, påpekar hon.

Sportbladet har varit i kontakt med Federica Lancini, presskontakt för Juventus damlag, och hon säger att klubben inte vill kommentera de påståenden som Petronella Ekroth kommer med.

– Vi uppskattar att du tar kontakt, men det är inget som vi tänker kommentera, säger hon.

Hela avsnittet finns att lyssna på här:  https://play.acast.com/s/ofiltrerat

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.