Uefa startar en utredning: ”Vi välkomnar det”

Alexander Isak, 20, utsattes för rasism under EM-kvalmatchen mot Rumänien.

Nu meddelar Uefa att de startar en utredning.

– Vi välkomnar förstås att de öppnar en utredning och att det sätts igång, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

Det var i slutskedet av matchen i Bukarest som skandalen urartade.

Hemmaklacken började skrika apljud och rasistiska glåpord mot inhopparen Alexander Isak.

”Är positivt”

Svenske anfallaren avslöjade efter matchen att han bad domaren att låta matchen fortsätta.

– Jag valde att inte låta sådant påverka mig, i slutänden är det vad de vill. Domaren sa att han kunde avbryta matchen men jag sa till honom att det inte var nödvändigt, sade Isak.

Nu meddelar Uefa att de har startat en utredning för att ta reda på vad som har hänt. Dessutom kommer Uefas disciplinära kommitté att öppna ett ärende kring flera händelser som ska ha skett under matchen. Det ska handla om otillåtna banners, otillåtna ramsor, användning av fyrverkerier och objekt som ska ha kastats in på planen.

– Vi välkomnar förstås att de öppnar en utredning och att det sätts igång. Det är positivt, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

”Kan inte uttala mig”

Det är inte första gången Rumänien utreds för rasism. Tidigare i år straffades landet med 900 000 kronor i böter samt fick spela Norge-matchen inför tomma läktare.

– Det är Uefas organ som sköter sådana disciplinära åtgärder. Jag kan inte alls säga något gällande vad det blir för bestraffning. Uefa sätter oberoende personer för att utreda när något sånt händer, säger Karl-Erik Nilsson.

Rent hypotetiskt, kan Rumänien uteslutas som värdnation för kommande EM?

– Det är det jag inte kan uttala mig om. Om du frågar mig 700 gånger så kommer jag inte säga något. Det här är något som utreds av ett oberoende disciplinär kommitté.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.