Avslöjar: Skarpa interna kritiken mot VM-planerna

Av: Per Bohman

Publicerad:

FOTBOLL

Fifa överväger att i sista minuten utöka VM från 32 till 48 lag.

Nu kan Sportbladet berätta att Fifa får stark kritik – från sin egen kommitté som jobbar med mänskliga rättigheter.

I ett internt brev till presidenten Gianni Infantino, som Sportbladet tagit del av, uttrycker Fifas rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter djup oro över VM-planerna.

”Det blir extremt svårt att lösa”, skriver kommittén.

Under Fifa-kongressen i början av juni ska det avgöras om VM 2022 kommer utökas från 32 till 48 landslag. Fifas president Gianni Infantino har vid flera tillfällen propagerat för ytterligare 16 lag i mästerskapet vilket arrangörslandet Qatar ensamt inte kan hantera.

Men motståndet är också starkt. Flera nationella förbund, inklusive Svenska fotbollförbundet (vilket Sportbladet rapporterat om tidigare), vill inte att VM ska växa ytterligare.

Fifas kommitté är starkt kritisk

En utökning av VM med hela 16 lag skulle alltså innebära att fler länder i regionen, som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Kuwait och Oman, kan komma att behöva hjälpa Qatar med arrangemanget. Det vore mycket känsligt med tanke på att tre av länderna (Saudiarabien, Bahrain och Förenade Arabemiraten) för tillfället är insyltade i en infekterad diplomatisk kris med Qatar. Situationen för migrantarbetare i värdlandet Qatar är fortfarande mycket svår, men där har det skett vissa förbättringar vad gäller arbetsvillkor och arbetsrätt och VM-arenorna byggs för fullt. Så är inte fallet i flera av Qatars grannländer.

2017 skapade Fifa en självständig rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter, Fifa Human Rights Advisory Board, med mandat att ge Fifa råd kring allt som rör organisationens arbete med mänskliga rättigheter. Där sitter deltagare från FN, människorättsorganisationer, den internationella fackföreningsrörelsen och representanter för storföretag som Adidas och Coca Cola. Nu kan Sportbladet berätta att den rådgivande kommittén, som alltså tillsattes på Fifas initiativ, är djupt oroade över planera att utöka VM med 16 lag.

Internt brev till Infantino

I ett internt brev adresserat till Fifa-presidenten Gianni Infantino den 22 april i år, dokument som Sportbladet tagit del av, uttrycker den rådgivande kommittén för mänskliga rättigheter kritik mot Infantinos sista minuten-plan.

Vi skriver till dig i egenskap av medlemmar i Fifas rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter för att uttrycka vår oro”, går att läsa i brevet som undertecknats av ordföranden Rachel Davis.

1 av 2

Enligt kommittén är det inte sannolikt att något av Qatars grannländer är redo att arrangera VM. De riktar också kritik mot att Fifa, i sina försök att undersöka möjligheten till en utvidgning av VM, inte tagit mänskliga rättigheter eller arbetsvillkor i beaktning vad gäller byggandet av ytterligare VM-arenor trots att det är enligt Fifas egna regler är obligatoriskt om ett land ska kunna arrangera mästerskapet.

Även i de länder där nya arenor inte behöver byggas finns det flera allvarliga problem som måste lösas om mästerskapet ska kunna utvidgas. Det gäller diskriminering mot kvinnor och flickor, begränsad pressfrihet, förbud mot föreningsrätt, kriminalisering av HBTQ-personer, förtryck av religiösa minoriteter, dåliga villkor för migrantarbetare samt allvarliga hot mot journalister och förkämpar för mänskliga rättigheter... En stor del av problemen är systematiska”, skriver Fifas kommitté för mänskliga rättigheter till Infantino och fortsätter:

Följaktligen tror vi att det skulle vara extremt svårt att lösa flera av de här problemen inom en så kort tidsperiod som till turneringen (2022)”.

”Vi är djupt oroade”

I det interna brevet rekommenderar den rådgivande kommittén för mänskliga rättigheter att Fifa verkligen överväger om de tilltänkta nya arrangörslandskandidaterna hinner lösa eller mildra alla de här problemen, eftersom det är ett krav för att länder överhuvud taget ska få arrangera ett VM-mästerskap. Kommittén skriver att de är ”djupt oroade över de mycket sannolika negativa effekterna för människoliv som ett beslut att involvera ytterligare arrangörer vid ett så här sent skede skulle innebära”.

Vi är också oroliga över de väntade negativa reaktionerna från de många internationella människorättsorganisationer som följer Fifas arbete, då det skulle kunna skada det förtroende som Fifa har byggt upp. Vår roll som en trovärdig rådgivande kommitté skulle också kunna ifrågasättas.

Det är fortfarande oklart om Fifa-kongressen den 5 juni kommer att rösta igenom ett utökande av VM-nationer från 32 till 48, men Sportbladet erfar att Fifas rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter ser det som en mycket möjlig utgång. Återstår att se om kommitténs diplomatiska men mellan raderna fräna kritik blir ett bekymmer för Fifa-presidenten Gianni Infantino.

Sportbladet har sökt Fifas rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.