BEKRÄFTAT: Diskerud klar för Helsingborg

Av: Malin Wahlberg, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Mix Diskerud under tiden i Göteborg 2018.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Mix Diskerud under tiden i Göteborg 2018.

Helsingborg befinner sig i ekonomisk kris och har vädjat till kommunen om hjälp.

Ändå värvar klubben Mix Diskerud innan premiären.

– Prislappen om vi skulle halka rejält efter skulle bli mycket, mycket högre, säger klubbens ordförande Krister Azelius.

Efter en något klurig tweet lördag morgon från Diskerud där han antydde starkt att han skulle spela allsvenskt igen – för en klubb nära en strand – blev det vid 19-tiden officiellt klart att klubben är Helsingborgs IF.

29-åringen motiverar själv:

– När jag valde klubbstopp den här gången fick min underbara partner och mamma till min ännu vackrare nyfödda dotter påverka prioriteringarna (...) Mia och jag är båda väldigt glada i det riktiga Sverige vid den svenska västkusten, skriver mittfältaren som tillhörde IFK Göteborg 2017 och 2018 och fått en lätt kultstatus bland de blåvita fansen.

Korttidslån

Helsingborgs IF skriver att Diskerud, som tillhör Manchester City, ansluter som ett korttidslån. Värvningen görs trots klubbens ansträngda ekonomi.

– Vårt A-lag är från början en rätt tunn trupp som en följd av vår svaga ekonomi. Sedan drabbades vi av skador på  Andreas Landgren, Mohammed Abubakari och Brandur Hendriksson och då ville fotbollsgänget med Olof Mellberg i spetsen se över möjligheten att hitta en bra lösning. Det är ett lån som ligger inom kostnaden för besparingen för sjukskrivningarna, säger ordföranden Krister Azelius och fortsätter:

– Det är klart att vi har brottats mycket. Styrelsen har varit tydliga med att de relativt låga kostnaderna vi har inte får bli dyrare. Men det är klart att man kan fråga sig, och det är säkert många som kommer tänka och tycka, varför vi inte sparar pengarna i det här läget. Jag har respekt för den synpunkten men prislappen om vi skulle halka rejält efter skulle bli mycket, mycket högre. Det är så vi har resonerat. Vi känner att det här är rätt beslut. Vi måste göra vad vi kan för att prestera. 

Foto: Johan Lilja/hif.se
Mix Diskerud i HIF-tröjan-

Helsingborg är inte ensamma om att ha värvat trots tuffa ekonomiska tider. Så sent som i går presenterade IFK Norrköping Sead Haksabanovic som en av allsvenskans dyraste spelare genom alla tider och tidigare i veckan värvade Malmö FF Ola Toivonen.

– Jag var nog inte beredd på att det skulle göras så många uppmärksammade affärer. Jag behöver sätta mig närmare in i vad det handlar om. Om det är lämpligt eller inte får fotbollens organisationer svara på, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Mats Enquist, generalsekreterare på Sef, vill dock inte kommentera.

– Jag får hänvisa till klubbarna.

Diskerud, som har gjort 38 A-landskamper för USA, gör sitt första träningspass med HIF under söndagen.

Diskeruds motiv att flytta till Helsingborg?

– Även om vi tycker att det är farligt långt söder att bo har min miljö- och arkitektoniskt intresserade partner funnit att Mölle, och Hornbæk och Kullahalvön är pärlor som ni har längst ner i Kattegatt inte kan förväntas att gömma undan längre, åtminstone inte för henne, skriver Diskerud på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.