Berg förlänger i Ryssland – flyttar hem nästa sommar

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det negativa för IFK Göteborg: Marcus Berg, 34, skriver på för ytterligare ett år med Krasnodar.

Det positiva för Blåvittfansen: väldigt mycket talar för att anfallaren flyttar hem nästa sommar.

– Det lutar starkt åt det. Sedan måste IFK Göteborg få sköta sin egen planering, säger landslagsmannen till Sportbladet.

Under måndagen blev det klart att Marcus Berg förlänger avtalet med den ryska toppklubben Krasnodar. Kontraktet som skulle gå ut inom kort, sista juni, förlängs med ett år till sommaren 2021.

– Det har varit på gång ett längre tag. Klubben och jag pratade om det redan i vintras men sedan kom coronaviruset emellan, säger Marcus Berg.

– När jag var hemma i Sverige och tränade med IFK Göteborg hade jag flera bra snack och längre samtal med Kennet Andersson (sportchef IFK Göteborg) så han har känt till min situation.

”Svårt att tacka nej”

När Sportbladet för tag i Marcus Berg är han på besök hemma hos landslagskompisen Viktor Claesson och hans fru i Krasnodar. Övriga i familjen Berg, hustrun Josefine och de tre barnen, är  kvar i Göteborg men återvänder till Ryssland inom kort.

Hur har ni resonerat kring att bli kvar i Krasnodar i ytterligare ett år?

– Det är inga enkla beslut, men vi trivs bra här. Det är en bra klubb, fin miljö och vi har människor som vi umgås med. Det är en fin erfarenhet för hela familjen att bo vidare utomlands.

– Att som 34-åring få den här möjligheten att spela vidare i ett topplag på riktigt hög nivå och som har stor chans att kvalificera sig till Champions League är svårt att säga nej till. Nu när EM flyttades fram ett år passar det ännu bättre, säger Marcus Berg.

Att spelarna i den ryska ligan dessutom tjänar väldigt bra är ingen hemlighet. Marcus Bergs nuvarande kontrakt uppges ge honom 15-20 miljoner kronor netto per år.

– Lönerna här är bra, det är inget att sticka under stolen med och det är inget jag skäms för. Det är ett bra kontrakt. 

Innebär den här förlängningen att du och familjen flyttar hem nästa sommar?

– Det lutar starkt åt det hållet. Jag har svårt att se att vi skulle ta en vända ytterligare utomlands då.

Och då blir det IFK Göteborg?

– Man får se hur situationen ser ut i klubben då. Det är inte bara upp till mig. Jag trivdes väldigt bra när jag var med dem igen och tränade nu nyligen. Jag kände inte Kennet (Andersson) så bra tidigare men det var bra snack vi hade. 

Vill få med sig Gustav Svensson

– Självklart blev det ännu mer lockande när både Jakob Johansson och Bjärsmyr flyttat tillbaka också, men när Krasnodar har velat förlänga en längre tid så har jag försökt stänga ute de känslorna för att fokusera på det vi har här. Ligan startar om i helgen och vi ska ta en Champions Leagueplats.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ola Toivonens första önskan på nästa hemvändare till allsvenskan var att du skulle komma hem. Vad säger du till honom?

– Haha, vi får se när vi ses nästa gång, Ola… Nu ska ju han spela för Malmö FF. Ola och jag har snackat en hel del senaste månaden också. Vi har vetat om varandras situationer.

Om du flyttar hem till IFK Göteborg nästa sommar – vem vill du se till att få med dig då…?

– Ok, så nu ska jag sätta press på någon annan (skratt)? Inget är ristat i sten heller.

– Det är IFK Göteborg som ska sköta sitt, som ska bygga sin trupp och ekonomi. Men det är ingen hemlighet att Gustav Svensson och jag är bra kompisar. Det hade varit kul om han kom hem också.

Spel inför publik i Ryssland

Krasnodar, just nu på delad andraplats i ryska ligan, återupptar spelet på söndag hemma mot Oscar Hiljemarks Dynamo Moskva.

Ryska regeringen har beslutat att tillåta att arenorna tar in tio procent av arenornas läktarkapacitet.

– I Krasnodar har klubben bestämt att biljetterna ska gå med förtur till sjukvårdspersonal. Jag tror det är fler klubbar som har valt samma linje. Det är en bra gest, säger Marcus Berg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.