Hanna Glas skriver drömkontrakt med Bayern München

Publicerad 2020-04-14

Hanna Glas har signat för Bayern München – per post.

Landslagsbacken har skrivit på ett drömkontrakt, som enligt Sportbladets uppgifter innebär en miljonlön.

– Det är jättehäftigt och ett kvitto på hur bra jag är som spelare, säger Hanna Glas när hon exklusivt berättar om övergången.

Resan Hanna Glas är ute på är unik. Tre korsbandsskador finns i bagaget. Många hade klivit av tåget efter en eller två, men Hanna Glas har fortsatt framåt.

Nu tar hon nästa steg i karriären.

Hanna Glas lämnar Paris Saint-Germain för Bayern München.

Ny tröja väntar för svenska backen.

Affären har slutförts via post. Coronavirusets framfart gjorde det inte möjligt för Hanna Glas att resa till Tyskland.

– De postade upp kontrakten, jag har signat och postat tillbaka dom. Lite old school där, säger Hanna Glas med ett skratt.

Det handlade till slut att få namnteckningen på orginalkontraktet. Hanna Glas har tidigare i vinter besökt München och under dagarna i Tyskland gjorde hon även läkarundersökningen. Efter det flög representanter från storklubben till Algarve cup för att säkra upp den svenska landslagsstjärnans signatur.

Säsongen i franska PSG har lett fram till klubbytet. Den svenska högerbacken, som med fördel också spelar som wingback, har fått lite med speltid när klubben valde att satsa mer på fransyskan Eve Perisset.

– Jag vill spela mer, det kändes inte som att de ville satsa på mig som spelare, säger Hanna Glas.

Var det några hard feelings mellan dig och PSG?

– Nej, inga hard feelings. Jag har utvecklats som både person och spelare under tiden i Paris.

Vad tar du med dig därifrån?

– Jag tar med mig högt tempo, höga krav, en stark vinnarkultur även om vi inte vunnit ligan ännu... Jag känner  mig mentalt redo för nästa steg, det kändes som de inte ville satsa fullt ut, så det känns som ett bra steg att ta nu.

Det fanns andra klubbalternativ inklusive en förlängning med PSG, men valet landade på ett seriöst intresserat Bayern München.

”Bäst betalda försvarsspelaren”

Den 26-åriga landslagsspelaren får ett ekonomiskt lyft i och med flytten till München. Enligt Sportbladets källor kommer Hanna Glas att tjäna över en miljon kronor netto i lön per år. Kontraktet är på tre år.

Agenten Michael Kallbäck, från Neverland Management, vill inte kommentera summorna, men bekräftar att kontraktet är fördelaktigt.

– Efter det VM som Hanna gjorde har vi varit stenhårda med att hon ska ha en årslön på absolut minst en miljon, helst mer. Om jag inte är fel ute, vilket jag är säker på att jag inte är, så törs jag säga att hon kommer bli den bäst betalda svenska försvarsspelaren genom tiderna på damsidan, vilket känns väldigt bra för det är Hanna värd.

– Damerna kommer inte upp till herrspelarnas nivåer, men lönerna och förutsättningarna börjar förbättras parallellt med att intresset ökar och en spelare som Hanna ska vara på toppnivå, det råder det inga tvivel om.

Hanna Glas själv är nöjd:

– Det är en viktig del, jag kommer att behöva jobba efter fotbollen men jag kan lägga undan en del och spara för framtiden nu, säger hon.

Hanna Glas befinner sig hemma i Eskilstuna med pojkvännen Christoffer Milde. Hon håller igång med egenträning i väntan på att återvända till Frankrike för att avsluta ligan eller flytta direkt till Tyskland. Kontraktet börjar gälla den 1 juli.

– Jag har fått ett jättebra intryck av klubben och alla tränare, det känns som att de har något spännande på gång. Det känns jättekul att vara en del av den satsningen de ska göra. Sett till faciliteter är det snäppet bättre än i Paris, det verkar vara en bra stad och jag har hört mycket gott från Amanda (Ilestedt, landslagskollega). Det blir som en extra trygghet med henne där när man kommer ny.

Vad tror du väntar dig i den tyska ligakulturen?

– Jag tycker generellt när vi har mött Tyskland som landslag är det högt tempo och mycket löpningar. Ligan är lite mer fysisk.

De tyska klubbarna är kända för sin hårda träning, är det avskräckande?

– Jag tycker det är ganska kul att träna mycket och vet att de har bra fystränare i Bayern så jag litar på dom. Det är inget jag inte tror att jag kommer att fixa.

Hur håller du igång nu?

– Man får ta sin fotboll och sina koner och köra sen blir det en del springande i skidbacken och det blir styrketräning.

Hanna kommer att vara beredd när det väl är dags att ta steget in i en ny miljö, där kampen mot Wolfsburg och förstaplatsen samt Champions League-spelet är i fokus. En mästerskapsfri sommar (OS är uppskjutet) blir fokus på klubblaget stort.

– Det känns skönt att vara i samma klubb en längre tid, det visar att de vill satsa på mig som spelare. Det är en del yngre spelare i Bayern och en generationsväxling på gång så jag hoppas kunna bidra med lite rutin och med mina ledaregenskaper ge stabilitet defensivt, men även fylla på offensivt, säger Hanna Glas.