Tegnell: ”Publik på matcherna tidigast till hösten”

Förbudet mot seniormatcher gäller flera veckor framåt.

När tävlingssäsongen väl inleds blir det med stor sannolikhet utan publik.

– Jag har svårt att se att det blir matcher med publik förrän tidigast till hösten, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Sportbladet.

Eftermiddagens klargörande från Folkhälsomyndigheten angående matcher i coronavirusets skugga var efterlängtat av klubbar och förbund.

Sedan var sannolikt inte beskedet om förbud mot tävlings- och träningsmatcher på seniornivå något som fick klubbar och aktiva att jubla.

Inga träningsmatcher

Utan träningsmatcher riskerar även planeringen för spel i Svenska Cupen i maj och allsvenskan i juni på herr- och damsidan att rubbas.

Hur länge kommer rådet att inte spela seniormatcher att gälla?

– Det är väldigt svårt att säga. Till att börja med kommer det ligga kvar ett antal veckor framöver. Det får man utgå från, säger Anders Tegnell. En del i problematiken är att smittspridningen befinner sig på olika stadier i olika delar av landet. Vi vill gärna ha en enhetlig linje i våra rekommendationer.

– Vi omprövar våra råd kontinuerligt, men jag har svårt att se att rekommendationen att inte spela matcher på seniornivå skulle ändras väldigt snabbt.

Om allsvenskan för herrar och damer, trots ont om tid att förbereda sig med träningsmatcher, kommer igång under juni-juli så blir det med stor sannolikhet inför tomma läktare, tror Anders Tegnell.

Folksamlingar större än 50 personer är just nu inte tillåtna.

– Tidigast till hösten tror jag det kan bli aktuellt med publik på matcherna. Det är min bedömning i dag. Det skulle vara riskabelt att släppa på publik för tidigt nu när utvecklingen kring smittspridningen har börjat gå åt rätt håll, säger Tegnell.

Anders Tegnell tror inte att det blir spel inför publik om allsvenskan drar igång i juni.
Anders Tegnell tror inte att det blir spel inför publik om allsvenskan drar igång i juni.

Planeringen ligger fast

I Tyskland har regeringen förbjudit större evenemang fram till 31 augusti.

Alberto Colombo, generalsekreterare för ligaföreningen European Leagues säger i en intervju med BBC att fotbollen på många platser kommer att spelas inför tomma läktare. 

– Det finns ingen tvekan om att spelet kommer att vara bakom stängda dörrar, säger han enligt Reuters.

Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, hoppas fortfarande kunna starta allsvenskan i juni – med publik.

– Det beslutet har inte ändrats, det väntar vi med. Det är långt kvar till juni fortfarande, så den målsättningen står kvar. Sen kan situationen ändras vecka till vecka, men också dag till dag, säger Mats Enquist, generalsekreterare för SEF.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.