IFK Göteborgs överklagan avslås

avPetra Thorén

FOTBOLL

IFK Göteborgs överklagan till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd går inte igenom.

Giorgi Kharaishvili är fortsatt avstängd mot Helsingborgs IF.

Den enda som hade en avvikande mening kring beslutet var ordförande Kerstin Elserth, som ansåg att varningen borde undanröjas.

I förra omgången fick IFK Göteborgs spelare Giorgi Kharaishvili två gula kort och tvingades lämna planen. Detta innebär att han är avstängd mot Helsingborg på måndag.

Den andra varningen delades ut efter en närkamp med Djurgårdens Elliot Käck. IFK-spelaren fällde motståndaren, men halkade precis före incidenten. Detta ska ha påverkat situationen, anser IFK Göteborg som överklagat beslutet till disciplinnämnden i veckan.

– Vi tycker helt enkelt att det var ett felaktigt gult kort. Kollar man på bilderna efteråt ser man klart och tydligt att han försöker bromsa in och halkar på motståndaren. Det såg mycket värre ut än vad det var i stunden, sa klubbdirektören Max Markusson till GT i veckan.

Nu har beslut fattats.

Sportbladet har tagit del av disciplinnämndens beslut. Det framgår att domaren Andreas Ekberg har yttrat sig och videoklipp granskats.

”Efter att ha tagit del av handlingarna i ärendet - och med beaktandet av videoklippet - så anser inte Disciplinnämnden att domarens beslut att utdela ett gult kort för satsningen är uppenbart felaktigt. Göteborgs begäran ska därför lämnas utan bifall” skriver man i ärendet.

Men en person, av sex totalt, har haft en annan uppfattning. Det handlar om disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth. Hon anser att begäran borde bifallas, vilket framgår av beslutet.

”Det är kartlagt att Giorgi Kharaishvili när han bromsade för att inte träffa sin motståndare, halkade och därför gled mot motståndaren som därefter ramlade över Giorgi Kharaishvili. Enligt domaren är det en glidtackling som träffade motståndaren på ett vårdslöst sätt och därför tilldelades Giorgi Kharaishvili en andra varning.”

Hon hänvisar i sitt resonemang till regel 12 i spelreglerna kring vårdslöshet som är ”när spelaren handlar med likgiltighet inför faran eller följderna för en motspelare och måste varnas”.

”I detta fall kan jag inte uppfatta domarens yttrande på annat sätt än att han bedömt effekten av Giorgi Kharaishvilis agerande. Jag anser att det är en uppenbart felaktig tillämpning av reglerna”.

Kerstin Elserths avvikande mening påverkar dock inte disciplinnämndens beslut.

IFK Göteborgs Max Markusson meddelar Sportbladet att klubben inte tänker kommentera beslutet.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM