Muamer Tanković

Axén: Muamer Tanković måste in i landslaget

Av: 

Kristoffer Bergström

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

Muamer Tanković gjorde sitt sjätte mål på sex matcher när Hammarby slog Gif Sundsvall med 3–0.

Ledaren av skytteligan och assistligan är redo för större uppdrag enligt C Mores expert Alexander Axén.

– In med honom i landslaget. Han är stekhet, säger han.

– Det är inte upp till mig. Jag gör min grej på fotbollsplanen, sedan är det upp till dem att välja, svarar Tankovic.

Det var allsvenskans bästa offensiv mot tabelljumbon. På en arena där Hammarby inte hade förlorat på tolv omgångar.

Nej, dagens allsvenska match blev inte ens spännande. Efter ett tidigt stolpskott av Gif Sundsvalls nyförvärv Johan Blomberg tog Bajen över.

”Då går tåget”

Alexander Kačaniklić vann boll på egen planhalva och sprang in med 1–0. Samma spelare iscensatte nästa målchans när han hittade ut till Nikola Djurdjić som spelade in till Muamer Tanković och så stod det 2–0.

– Alla vet att vi är livsfarliga när vi ställer om. Då är det full fart framåt. Då går tåget, då är det inget stopp, säger 24-åringen till C More och beskriver sedan Hammarbys omställningsspel.

– Det är helt osjälviskt. Du ser själv hur vi spelar: vi spelar framför varandra. Vi spelar helt enkelt till den friaste gubben.

Efter att Giffarnas back Carlos Gracia visats ut blev matchbilden ännu mer ensidig. Slutresultatet stannade på 3–0 efter ett sent självmål.

– Jätteskönt. Vi vann matchen, fick tre pinnar och höll nollan. Vi gör vår del, vi vet hur situationen ser ut däruppe i tabellen. Så länge vi vinner så hakar vi på, säger Tankovic efter matchen.

”Det är inget snack”

Hammarby glider förbi Malmö och är trea i en haltande tabell. Tanković leder skytteligan (tolv) och assistligan (sju). Frågar du C More-experten Alexander Axén ska yttern in i Blågult snarast.

– Han måste in i landslagtruppen, säger jag, nu när Viktor Claesson är skadad. Jag ser ingen annan ytter som är så bra. Han har en sådan väldig form. Sedan om han ska starta är upp till Janne (Andersson, förbundskapten), men han ska med i truppen. Det är inget snack om saken, säger Axén.

Tankovic är ödmjuk när han får höra Axéns ord:

– Det är inte upp till mig. Jag gör min grej på fotbollsplanen, sedan är det upp till dem att välja. Jag har inte tänkt på det alls, om jag ska vara ärlig, säger Tankovic.

– Det är upp till er att tycka vad ni vill. Jag vill inte fokusera på det hela enkelt. Visst, det är alltid kul att spela för landslaget. Men jag vill fokusera på Hammarby och prestera så bra det går i Hammarby. Att spela för landslaget är ett plus.

Han är mer frispråkig när hans poängskörd kommer på tal.

– Jag har haft ett mål inför säsongen. Det enda jag har haft i mina tankar är att bevisa att alla har fel. Folk pratade inför säsongen, och det var likadant när jag kom hit. “Formen är inte så bra. Har Tankovic tappat det?” Det var ditten och datten. Jag vill bara motbevisa alla och det gör jag nu på alla möjliga sätt, säger 24-åringen.

”Leker med huvudet”

Vad hade du för poängmål inför säsongen?

– Jag kan säga det snart, men inte ännu.

Han håller det hemligt i två minuter. Sedan avslöjar han det ändå.

– Tolv mål och sju assist, det är 19 poäng. Mitt mål inför säsongen var att jag skulle göra 19 poäng. Nu har jag gjort det.

Varför just 19 poäng?

– Jag vet faktiskt inte. Ett udda nummer som gör att man leker med huvudet.

– Jag får åka hem och skriva nya mål.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Muamer Tanković

LÄS VIDARE

Laul: Klass som inte går att snacka bort

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Muamer Tanković

Hammarby IF Fotboll

Allsvenskan i fotboll