Fortsatt Djurgårdsilska efter derbyt: ”Det är inte okej”

Publicerad:

FOTBOLL

Djurgården var rasande på domaren i samband med derbyt mot AIK – med andra tidigare domslut kvar i minnet.

Nu har Stockholmsklubben tagit det ytterligare steg.

– Jag har framfört mina tankar till Stefan Johannesson (domarbas), säger sportchefen Jean Balawo till Sportbladet.

AIK vände och vann söndagens tvillingderby mot Djurgården efter att ha avgjort på en straff i slutminuterna. En straff som Djurgårdensbacken Gudrun Arnardottir tyckte var "löjlig".

Missnöjet har ännu inte lagt sig.

Under måndagen kontaktade sportchefen Jean Balawo domarbasen Stefan Johannesson för att beklaga sig över de domslut som de fick emot sig i matchen.

– Lyfter man fram det blir de medvetna om det. Om det inte lyfts fram blir de inte medvetna, förklarar Balawo när Sportbladet ringer upp.

– Någonstans håller damfotbollen på att utvecklas med rasande fart. Då krävs det att alla utvecklas. Det viktigaste är att informationen kommer fram.

Målet för klagomålen mot derbydomaren Sara Persson, som är en av seriens allra mest erfarna domare som regelbundet dömer matcher även på internationell nivå, sträcker sig inte enbart över straffen i derbyt. Balawo menar även att 1–1-målet inte skulle ha fått ske, på grund av ett feldömt inkast i upprinnelsen till målet. Lägg därtill missnöje över en utebliven hörna i samband med Kristianstads segermål i omgång två (dock då med annan domare).

”Vad är oddsen?”

Men framförallt är det en situation från förra säsongen i Växjö som gnager för Djurgården. Även då en sen straff. Även då Gudrun Arnadottir som orsakade den. Med samma domare.

– Hon verkar ha en hangup på Gudrun.

Men det här är ju en av seriens mest erfarna domare mer erfarenhet från både landslags- och CL-fotboll?

– Alla kan ju någonstans utvärderas. Frågan är: utvärderas hon? Det är helt ointressant om hon dömt landslag och CL. Det är Gudrun i Växjö och det är Gudrun i derbyt. Vad är oddsen? Det är inte okej. Man förstår att matcher som spelas inte går att göra något åt men vi vill göra något åt framtida matcher, säger Balawo.

Hur kommer ni gå vidare?

– Jag har framfört mina tankar till Stefan Johannesson (domarbas) och vi har en samsyn kring vissa saker och är inte överens om andra saker men så är det ibland.

”En bedömningssak”

Domarbas Stefan Johannesson till Sportbladet:

– Situationen går ju vidare till deras domarkontrollanter på plats. Och sedan vidare till bedömningsgruppen från damallsvenskan. Så kommer det ut om de tycker det var rätt eller fel. Sen förmedlas det till domaren.

– Den här situationen är som jag ser det inget ”hur blev det så?”. Det är en bedömningssak. Hon (domaren) tycker där och då att spelaren träffar spelaren och spelaren tycker hon träffar bollen. Och domaren avgör.

Oavsett vad som blir utvärderingssvaret på situationen så tycker Dif-sportchefen Balawo att det inte hjälper i efterhand.

– Jag är trött på att någon i domarteamet ska be om ursäkt och säga att jag hade inte blåst där, det hjälper inte Djurgården där och då. Prata ihop er and do better, that’s it.

Sportbladet har varit i kontakt med Sara Persson, som avböjt att kommentera Djurgårdskritiken och situationen.

Se alla damallsvenska matcher här på Sportbladet Play

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.