Fotboll

Ledde laget av planen efter homofobiska påhopp

Av: 

Simon Svensson-Parenti

FOTBOLL

Ledning 3–1 i jakten på en slutspelsplats.

Då klev San Diego Loyal av planen i protest efter att en spelare blivit kallad för homofobiska skällsord.

– Det här hör inte hemma här. Vi måste få bort det här från fotbollen, säger tränaren och legendaren Landon Donovan.

Landon Donovan tränar numera San Diego Loyals i USL.
Landon Donovan tränar numera San Diego Loyals i USL.

I första halvleks åttonde stopptidsminut fick San Diego Loyals Collin Martin – till synes helt utan anledning – rött kort i matchen mot Phoenix Rising i amerikanska USL (ligan under MLS).

Martin – som är öppet homosexuell – hade blivit kallad för homofobiska skällsord av Phoenix-spelaren Junior Flemmings.

När han ville uppmärksamma domaren om händelsen missuppfattades det och domaren visade istället upp det röda kortet för Martin.

Tog tillbaka det röda kortet

Tumult utbröt och och San Diego-tränaren – USA:s främsta fotbollsspelare någonsin – Landon Donovan fick rycka in. Tillsammans med sina spelare försökte han förklara vad som egentligen hade hänt.

Domaren insåg sitt misstag, tog tillbaka det röda kortet på Martin och blåste för halvtidsvila.

Men diskussionerna kring de homofobiska skällsorden fortsatte. Framförallt en allt mer hetsig argumentation mellan Donovan och motståndartränarn Rick Schantz.

– Kom igen, ställ inte till med någon scen nu. Hur länge har du spelat? Det här är fotboll, säger Schantz med en tydlig antydan om att det är en del av sporten.

”Du är bättre än så”

– Rick, du är bättre så. Det här hör inte hemma här. Vi måste få bort det här från fotbollen, säger Donovan och vädjar till domaren att Flemmings ska få rött kort:

– Om du inte visar ut honom, kommer vi inte fortsätta spela.

Något rött kort delades inte ut och i protest valde spelarna i San Diego att lämna planen tillsammans med Donovan (som i sin tur fick rött kort i samband med tumultet).

”Vi lovade oss själva att agera”

Matchen, som San Diego dessutom ledde med 3–1 i jakten på slutspel, har ännu inget officiellt resultat, utan istället granskas incidenten av ligan.

Så sent som förra veckan blev en annan spelare i San Diego utsatt för rasistiska påhopp under en match. Då spelades matchen klart. Något Donovan i efterhand ångrar.

– Det enda vi ångrar från den matchen var att vi inte agerade redan då. Vi borde ha gjort någonting. Så vi lovade oss själva att vi inte längre skulle tolerera rasism, homofobiska skällsord eller andra saker som inte hör hemma i fotbollen, säger legendaren i en intervju efter Phoenix-matchen.

Hyllas

Efter agerandet hyllas nu Donovan på sociala medier.

”Shoutout till Landon Donovan och San Diego Loyal för att vägra acceptera rasism och homofobi. Så här konfronterar man det. Ser du något? Gör något. Punkt. Behöver mer sådan här energi. Så stolt över Landon och organisationen”, twittrar bland annat fotbollsstjärnan Megan Rapinoe.

Förra landslagsmålvakten Caroline Jönsson stämmer in i hyllningskören:

”Tack från djupet av mitt hjärta. Du, jag och de andra spelarna är så trötta på detta ”det tillhör spelet-skitsnacket”, skriver Jönsson, bland annat, på Twitter.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Megan Rapinoe.
Publisert:

LÄS VIDARE

Kritiken efter tunga starten: ”De måste förstå”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Megan Rapinoe