Domarna besvikna när storklubbarna säger nej till VAR

IFK Göteborg.
IFK Göteborg.

IFK Göteborg är den senaste av storklubbarna som säger nej till VAR.

Domarchefen Stefan Johannesson ser besviket på resonemanget.

– Vi halkar efter i utvecklingen, säger han.

VAR. Det ständigt omdiskuterade ämnet. Under året som har gått har nio svenska klubbar sagt sitt om domarsystemet i Sverige. Tidigare har storklubbar som AIK, Hammarby, Djurgården och Malmö höjt rösten. IFK Göteborg var den senaste klubben att slå fast att de inte vill ha VAR i allsvenskan.

– Vi fick in motioner från medlemmarna och vi i styrelsen tog ställning i att vi inte tycker VAR är en bra lösning just nu. Tekniska hjälpmedel ska inte komma mellan fotbollen, den ska istället lyfta spelet, säger IFK:s nye ordförande Richard Berkling.

Fortsatt diskussion

Berkling menar att frågan om VAR är mycket komplex. Om den tekniska utvecklingen går framåt kan IFK Göteborg se att VAR kan vara användbart vid exempelvis målsituationer och kanske även offside.

– Det finns teknik idag för att lösa problem. Det är många oklara dombeslut och sådant är ett problem. Uefa och Fifa bör gå ett varv till med detta. Man började i fel ände med tekniskt hjälpmedel, säger Berkling.

Domarchefen Stefan Johannesson är inne på samma spår, men menar att VAR ska ses som ett komplement och inte vara ett beslutsfattande verktyg.

– VAR är inget som ska ersätta domaren, utan ett komplement som kan få stor betydelse för klubbarna och serien. Bakom ryggen på domaren kan det ske saker, många saker kan försvinna ur domarens synfält. Det är en stor missuppfattning, det ska inte ersätta domaren, säger Johannesson.

–Det är tråkigt för oss på domarsidan om det är så att klubbarna är emot det. VAR är standard i övriga Europa och världen. Vi halkar efter i utvecklingen.

Beslutet dröjer

Det är fortfarande inte bestämt när VAR kan vara aktuellt för svensk fotboll. Först ska klubbarna få ta ställning innan Svensk Elitfotboll kan sammanfatta uppgifterna till Svenska Fotbollsförbundet.

– Jag tror att vi kommer att få mer korrekta beslut där det är uppenbart fel eller att man som domare får en bekräftelse där det är uppenbart rätt. Det är viktigt att de avgörande situationerna blir rätt. VAR förändrar ju ingenting för spelet. Felet är att man ofta tror är att det tar för lång tid på planen och det är för mycket stopp i spelet. Men statistiken visar inte att det är så mycket stopp, mindre än två per match. Det är alltid domaren som tar alla beslut, säger Johannesson.


MISSA INTE: Allsvenska bibeln – 204 fullmatade sidor

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.