Uefa

Norges förbundskapten kritiserar SvFF-basen: ”Provocerande”

Av: 

Fredrik Andersson

Karl-Erik Nilsson får kritik från norskt håll.
Karl-Erik Nilsson får kritik från norskt håll.

FOTBOLL

I Norge uppmanar klubbar det norska förbundet att bojkotta VM i Qatar.

Nu skickar Norges förbundskapten, Ståle Solbakken, en passning till Sveriges ordförande Karl-Erik Nilsson – och Danmarks motsvarighet Jesper Möller.

– De talar ett vagt politikerspråk, säger Solbakken till VG.

”Jag tycker Ståle Solbakken har fel”, skriver Nilsson i ett sms till Sportbladet.

I slutet av februari avslöjade ansedda The Guardian att 6 500 gästarbetare dött i Qatar, där fotbolls-VM 2022 kommer spelas. Människorättsorganisationen Amnesty har vid upprepade tillfällen beskrivit en brutal bild av hur arbetarnas situationen ser ut.

I Norge har klubbar den senaste tiden uppmanat det norska förbundet till att bojkotta VM i Qatar. Ett ämne som den norske förbundskaptenen Ståle Stolbakken fick frågor om när han presenterade sin landslagstrupp under fredagen.

”Samarbetet är för slappt”

Solbakken pratade om arrogans, arrogans bland Fifa- och Uefa-toppar – och pekade fingret mot Sverige och Danmark.

– Jag tycker att det skandinaviska och nordiska samarbetet är för slappt. Det borde vara mycket mer tryck i det samarbetet – inte minst med tanke på att Jesper Möller (ordförande danska fotbollsförbundet och en del av Uefas exekutiva kommitté) och Karl-Erik Nilsson (ordförande Svenska Fotbollförbundet och förste vicepresident i Uefa) sitter med i Uefa-styrelsen. De måste vara mycket tydligare, båda är väldigt vaga i sin kommunikation. De talar ett vagt politikerspråk som nästan är provocerande, säger Solbakken till VG.

Ståle Solbakken.

VG: Men har Terje Svendsen (norska förbundets ordförande) varit tillräckligt tydlig?

– Jag tycker han har varit mycket, mycket tydligare än de två andra utifrån svåra förutsättningar. Och så tycker jag att Terje och dagens ledning är offer för det som varit tidigare. Det har funnits andra regimer över en längre tid. Det här är inte något som byggts upp de senaste åren. Det är väldigt orättvist att de som sitter där nu ska få ta smällen, för när jag ser vad NFF (norska förbundet) har gjort så är det faktiskt väldigt bra.

Riktar kritik – är ändå för mästerskapet

När Sportbladet får tag i Karl-Erik Nilsson skriver han följande i ett sms:

"Jag tycker Ståle Solbakken har fel. Få länder har varit tydligare i kommunikationen än de nordiska. Vi har tydligt framfört kritik till Fifa, Uefa och på plats till myndigheterna i Qatar. Vi har gjort skillnad och fått uppskattning för vårt arbete från många organisationer, inte minst direkt från arbetarna på plats. Vi arbetar tillsammans i Norden och det som Solbakken framför får stå för honom. Jag kommer att för tredje året i följd delta i det norska Fotbolltinget på söndag och ser fram emot det. Finns kritik att framföra så finns möjligheter då".

Enligt VG är Solbakken, precis som NFF, emot en bojkott av Qatar-VM.

– Men om en spelare kommer till mig och säger: ”jag vill inte vara en del av det här”, så är det helt okej för mig, säger den norske förbundskaptenen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk fotboll: ”För oss är det akut sedan länge”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Uefa

Karl-Erik Nilsson, SvFF