Stjärnduon redo att lämna allsvenskan

Foto: TT och Andreas Hillergren
Claesson och Wahlqvist.
FOTBOLL

ABU DHABI.

De två allsvenska spelarna som är närmast det ”riktiga” landslaget.

Men också två spelare som är redo att lämna... allsvenskan.

– Ambitionen är att komma ut. Gärna så snabbt som möjligt, säger Elfsborgs Viktor Claesson.

– Jag känner mig redo att gå. Det kan jag inte ljuga om, säger Norrköpings Linus Wahlqvist.

Bortsett från landslagsrutinerade Oscar Lewicki är Viktor Claesson, 25, och Linus Wahlqvist, 20, de två spelarna i januaritruppen som ligger absolut närmast det ”riktiga” landslaget. Båda har blivit uttagna i ”Blågult” av Janne Andersson under 2016.

En fjäder i hatten för allsvenskan som serie, naturligtvis. Frågan är dock hur länge vi får njuta av att se duon spela på Borås Arena och Östgötaporten. Båda aviserar för Sportbladet att de är redo att lämna Sverige. Framför allt Viktor Claesson, som varit dominant under flera år, längtar utomlands.

”Jag är inte lastgammal”

Varför har utlandsflytten dröjt, tror du?

– Bra fråga! Egentligen är jag väl fel person att svara på det. Jag är inte lastgammal ännu, men blir det något snart vore det kul. Det är svårt att syna sig själv, men ambitionen är att komma utomlands. Vi får se om det blir till sommaren eller nu. Ambitionen är att komma ut. Gärna så fort som möjligt.

Claesson har nyligen bytt agent. Helt enkelt för att snabba på en utlandsflytt, berättar han.

– Ja, det är väl en del av det. Det är bra med lite nya ögon och ny energi. Någon med nya ingångar och nya kontakter. Vi får se om det ger resultat.

”De vill väl få upp buden”

Hösten 2016 sågade Elfsborgs tränare Magnus Haglund de europeiska scouterna i Sportbladet.

– Hade man varit tillräckligt noggranna i sin scoutning så hade man tagit honom, sa han då.

Även klubbchefen Stefan Andreasson har för Fotbolldirekt bekräftat att spelaren lär lämna allsvenskan inom kort. Claesson själv ler mest åt uttalandena.

– De vill väl få upp buden. Nä, men det är skoj att höra.

Wahlqvist: ”Är redo”

Linus Wahlqvist då? Försvararen har hunnit med tre hela säsongen som ordinarie i IFK Norrköping och känner sig sugen på ett nytt äventyr.

– Om man är 20 år gammal och har gjort över 80 allsvenska matcher finns det förstås intresse. Men sen ska det bli konkret också.

Kan du lämna redan nu?

– Jag känner mig redo att gå. Det kan jag inte ljuga om. Men det ska vara ett bra steg också. Jag har väl 15–18 år kvar på min karriär och eftersom jag har varit ordinarie nu i tre år vill jag inte välja något dåligt och sitta på bänken. Vi får se när rätt klubb kommer.