Så undviker vi blackout

FOTBOLL

Isaksson: Nordirland borta är den märkligaste match jag upplevt

Foto: SKRÄCKEN Nordirländska mål efter individuella misstag är Sveriges mardröm. Landslagsledningen predikar tålamod inför morgondagens match. Sportbladets krönikör Jennifer Wegerup efterlyser aggressivitet. ”På en fotbollsplan är aggressivitet stundtals inte bara eftertraktansvärt utan också nödvändigt, skriver hon.

Uppdraget i morgon är glasklart:

Undvika nya blackouter.

– Nordirland borta är den märkligaste match jag upplevt i landslaget, säger Andreas Isaksson.

Förlusten i Belfast var unik på många sätt. Till exempel drog Sverige inte på sig en enda varning – trots att spelarna gick in i matchen med vetskapen att det krävs ett väldigt fysiskt spel för att stå upp mot brittiska lag.

Nordirlands avgörande 2–1-mål kan sägas vara ett exempel på brister i det fysiska spelet när varken Daniel Andersson eller Erik Edman lyckades stoppa Nordirlands högerytter från att slå inlägget som David Healy skarvade i mål.

– Jag tror inte att vi tog det på allvar riktigt. Hade Daniel och Erik tagit det på allvar hade de skickat ut honom över linjen. Hade Petter och Olof tagit det på allvar hade de inte chansat och försökt bryta in. Hade jag tagit det på allvar hade jag sett tidigare att Healy sprang in bakom mig. Det är en kombination att man slappnar av och kanske – ja, aggressiviteten, säger Mikael Nilsson.

Krigade ner Sverige

Tobias Linderoth var lårskadad och följde matchen framför TV:n. Han ser ingen direkt koppling mellan avsaknaden av gula kort och förlusten – men medger att Nordirland delvis krigade ner Sverige.

– Jag vet inte varför vi inte drog på oss några varningar. Jag tycker att vi spelade fysiskt. Men de var väldigt duktiga på att sätta press på oss och kriga ner oss, säger Linderoth.

Nordirlands och David Healys första mål var också en blackout där Olof Mellberg och Petter Hansson gick upp för att nicka undan boll – samtidigt.

– Det är ju något som inte får ske, att vi går på samma boll. Sedan tar han ju bara bollen och smäller in den. Det som är positivt är att vi inte gjort några sådana misstag efteråt, säger Petter Hansson.

”Kom ingenstans”

Framåt hade Sverige också en dålig dag. Eller som Zlatan Ibrahimovic uttrycker det:

– Jag känner mig hundra procent bättre nu än i Belfast. Jag försökte men kom ingenstans.

Andreas Isaksson sammanfattar den tunga förlusten.

– Det är den märkligaste match jag upplevt i landslaget. Det kändes som vi var bättre, ändå förlorade vi. Vi tappade tålamodet och gjorde enkla misstag. Vi körde inte på med vårt spel som vi vet att vi kan. Vi blev desperata, säger Isaksson.

I morgon har Sverige chans till både revansch – och att kvalificera sig för EM.

ARTIKELN HANDLAR OM