Nu måste Platini ena Fotbollseuropa

FOTBOLL

Beckenbauer: Viktigt att det efter omröstningen inte blir någon spricka inom Uefa

Det var en bitter och uppslitande valkampanj.

Nu står Michel Platini inför en tuff uppgift – att ena fotbolls-Europa.

– Det är viktigt att det efter omröstningen inte blir någon spricka inom Uefa, sade den tyske fotbollslegendaren och ledaren Franz Beckenbauer.

Det har varit en kampanj fylld av påhopp, om både ålder och kompetens.

På ena sidan den åldrande svensken som så framgångsrikt styrt det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) sedan 1990.

På andra sidan den förre franske storspelaren Michel Platini, 51, som haft internationella fotbollsförbundets mäktige ordförande Joseph ”Sepp” Blatter som sitt stöd.

Den 77-årige Johansson har kallats för gammal för att leda Uefa i fyra år till, och Johansson har i sin tur ifrågasatt Platinis erfarenhet av sammanträdesrummen.

För Tyskland och Frans Beckenbauer var valet enkelt, de stödde mannen som ordnade VM till Tyskland förra året. Enligt Beckenbauer har Uefa ”aldrig tidigare fungerat så bra som nu”.

Med ett blomstrande sponsorintresse och storvinster i mångmiljonklassen varje år såg Beckenbauer ingen anledning att byta ut Johansson. Tysken tycker därför att Platini borde ha väntat med sin kandidatur:

– Vi har öppet och klart sagt åt Michel att det tyska fotbollsförbundet kommer att rösta på Johansson, men Platini kunde inte tygla sin otålighet, sade Beckenbauer inför valet.

Därför följde den uppslitande maktkampen, och efter att ha förlorat fredagens omröstning med 23–27 får Lennart Johansson nu lämna sin post. Och Platini får försöka att ena fotbolls-Europa.

I sitt tal precis inför fredagens omröstning pratade Lennart Johansson om de utmaningar som fotbollen står inför.

– Vi måste stå enade mot girigheten och de klubbar som bara ser fotbollen som ett sätt att tjäna pengar, sade svensken enligt Uefas hemsida.

Johansson ville att fotbollen och Champions League skulle behålla sin nuvarande struktur för att förhindra ”elititiska utbrytarligor”.

– Vi måste kämpa för att behålla pyramidstrukturen inom fotbollen och hindra några potentiella utbrytargrupper, som elitiska och stängda ligor utan chans till uppflyttning eller nedflyttning. Drömmaren i oss alla behöver att vi någon dag kan få se vår klubb, liten eller stor, i en Champions League-final. Det är drömmarna som gör att supportrarna kommer till matcherna vecka efter vecka, sade Johansson.

TT