”De tror att de är stjärnor”

FOTBOLL

Roland Andersson kritisk till att så få spelare tar chansen

QUITO

Ytterst få spelare som fått chansen under landslagets årliga januariresor har tagit den.

Förbundskapten Roland Andersson vill se en skärpning.

– Man kan inte tro att man är världsstjärna bara för att man spelar i allsvenskan eller U21-landslaget, säger han.

Foto: Bortdribblad Roland Andersson blir frånsprungen av Ola Toivonen.

Årets januariresa började ungefär som alla andra sammanfattats; ingen – eller väldigt få – tog chansen att etablera sig i det ”riktiga” landslaget. Mot Venezuela (0–2) var Daniel Nannskog, 33 i maj, den ende.

– Om Nannskog gjort två mål – ett på nicken och ett på friläget – hade det varit dundersuccé. Det är små marginaler. Men Nannskog tog ju egentligen chansen, han tog sig in i målgörarlägen, synd bara han inte fick dit den, säger Roland Andersson.

Nu har övriga spelare två matcher och ett antal träningspass på sig att visa att de vill vara med i landslaget igen.

”Man måste kämpa på”

– Det är bara att hoppas att alla inser att man måste köra ännu hårdare, ta chanserna ännu mer i framtiden. Det handlar också om karaktär. Även om man hamnar i underläge måste man kämpa på. Visst har många av de här killarna en bit kvar, säger Roland Andersson.

Men trots att januariresorna inte förser ”riktiga” landslaget med spelare på kort sikt, fyller de en viktig funktion, menar Roland Andersson:

– En väldigt viktig sak är spelarnas självbild. Man kan inte tro att man är världsstjärna bara för att man spelar i allsvenskan eller U21-landslaget. Vägen är fan i mig mycket längre än så. Spelarna vi möter under de här resorna är många gånger minst lika individuellt skickliga som våra spelare. Så stor är fotbollen och den självbilden måste öka inom hela den svenska fotbollen, säger Andersson.

Fem spelare på högsta nivå

I dagsläget har Sverige cirka fem spelare som regelbundet framträder på högsta internationella nivå.

– Det är bara att titta sig omkring. Vi har inte många spelare som spelar i klubblag på den högsta internationella nivån. För att nå

dit gäller det att ta det steg efter steg, säger Roland.

”Väldigt inspirerande”

Hammarbys Max von Schlebrügge har varit med tre av de fyra senaste januari-resorna – utan att få chansen i ”riktiga” landslaget.

– Ibland fungerar det inte, det kan låsa sig, men jag är helt övertygad om att alla vill ta den här chansen och göra sitt absolut bästa för att visa upp sig, säger han.

Vad betyder det för dig som spelare att åka på de här resorna?

– För det första är det väldigt inspirerande att vara med i ett landslag. Sedan får man mäta sig med andra bra fotbollsspelare. Förhoppningsvis blir man lite bättre och kommer igång tidigare på säsongen, säger von Schlebrügge.

Ibland är det inte det som sägs som är det mest intressanta. Utan det som inte sägs. För borde inte det givna svaret varit ”en chans att slå mig in i landslaget”?

Här är de som fått följa med de senaste åren – tog de chansen att etablera sig i landslaget?

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM