Trött cup blir fräck tv-kupp

Publicerad:
Uppdaterad:

Förbundet och TV4 gör jippo av Svenska Cupen

Final i kväll i turneringen som aldrig blivit någon succé.

Så Svenska fotbollförbundet vill tillsammans med TV4 göra om Svenska Cupen.

– Idén är att dra ihop flera matcher på samma ort och göra det till en slags stadskamp, säger Lars-Åke Lagrell.

Förebilden Om Lagrells och TV4:s planer går i lås kommer Svenska Cupens förebild vara tv-programmet ”Stadskampen”. I dag är det final mellan IFK Göteborg och Kalmar FF, kanske den sista finalen i sitt slag.
Förebilden Om Lagrells och TV4:s planer går i lås kommer Svenska Cupens förebild vara tv-programmet ”Stadskampen”. I dag är det final mellan IFK Göteborg och Kalmar FF, kanske den sista finalen i sitt slag.

När Kalmar FF och IFK Göteborg i kväll spelar om cuptiteln på Fredriksskans blir det inför cirka 5 000 åskådare på läktarna.

Årets upplaga av turneringen kan dessutom bli den sista i nuvarande tappning.

Svenska Cupen har under många år misslyckats med att dra de stora massorna till arenorna.

Därför är Svenska Fotbollförbundet redo att tänka om rejält kring turneringen.

Lagrell godkänner

– Vi har en uppgörelse med TV4 där de ska gå in och sända och då är vi beredda att göra vissa eftergifter, så länge det inte påverkar det sportsliga, och prova på kanalens idéer, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och fortsätter:

– Under 2008 kommer vi testa att göra ett par större sammandragningar där flera matcher i en och samma cupomgång kommer spelas på samma ort.

De olika förslagen till förändringar av Svenska Cupen presenterades för elitklubbarna i våras.

– Föreningarna var positivt inställda till förslagen och ordförandekonferensen nyligen tyckte också att vi skulle gå vidare, säger Lagrell.

Måste ha rätt stad

Att spela flera matcher i samma cupomgång på en plats ställer krav på flera arenor i en stad eller att ha konstgräs som underlag på planen.

– Cupmatcherna ska sammanfalla med andra festligheter och ske under sommarhalvåret när vädret är bättre. Det ska bli något av ”Stadskampen” av det, säger Lars-Åke Lagrell.

Har potential

– Kan vi få lite av den fotbollsturism som finns vid de stora mästerskapen till de här spelorterna så kan Svenska Cupen bli en härlig företeelse.

Det finns säkert de som tycker att det mer kommer likna ett jippo?

– Det spelar ingen roll vad vi gör med Svenska Cupen. Folk kommer alltid att ha åsikter om turneringen. Vi tycker det är viktigt att pröva något nytt. Fungerar det inte får vi tänka om.

Statusen sjunker

Lagrell menar att det inte bara är i Sverige som det blivit svårt att stärka cupens popularitet.

– Cupspelets status har sjunkit i många länder. Det är delvis därför Uefa skrotade Cupvinnarcupen. Det är egentligen bara i England och Norge som cupturneringarna är riktigt stora.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.