”DE SKA SPELA”

avRobert Laul, Jonatan Fast

Publicerad:
Uppdaterad:

Attentat mot AIK:s argentinska stjärnor: ”Spelarna mår väl”

Foto: PETER WIXTRÖM OCH LINA BOSTRÖM E
"Obola - horunge" I trappuppgången klottrades ett budskap till AIK:s stjärna Ivan Obolo. Längst ned i trapphuset hittades en rökfackla från försvaret.

AIK:s argentinska fotbollsstjärnor lämnade sent i natt klartecken för spel i derbyt – trots huliganattacken mot deras hem.

– Det är lugnt, hälsar Ivan Obolo och Lucas Valdemarin.

Kenny Pavey bor i närheten och kände röklukten.

Räddningstjänsten fick larmet strax efter klockan nio i går kväll. Vittnen hade sett rökutveckling ur ett lägenhetshus i Solna.

Fyra brandbilar, två ambulanser och polis var snabbt på plats.

I huset bor AIK:s fotbollsstjärnor Ivan Obolo och Lucas Valdemarin.

Längst ner i trapphuset hittades en så kallad rökfackla och på väggen stod skrivet på spanska ”Obola – horunge”. Meddelandet var undertecknat med bokstavskombinationen för en våldsam supporterfalang som säger sig stödja Djurgården.

– Spelarna mår efter förhållandena väl. De är tillgängliga till matchen och det ska inte vara några problem för dem att spela, säger AIK:s presschef Johan Wibäck.

”Tog det med ro”

AIK:s säkerhetschef Henrik Koch var under kvällen i kontakt med Obolo och Valdemarin.

– Vi har pratat med spelarna och de sa att det kändes lugnt. De tog det med ro, säger Koch.

AIK beslutade snabbt att öka säkerheten kring såväl argentinarnas bostad som övriga AIK-spelares bostäder.

– Vi har en bil som rullar hela natten mellan spelarnas adresser. Många av våra spelare bor inom samma område, säger Thomas Lööf i AIK:s säkerhetsorganisation.

En rökfackla av den typ som kastades in i trapphuset kan aldrig börja brinna, därför rubriceras brottet – som faller under allmänt åtal – som förolämpning, klotter och försök till misshandel, enligt Marie-Louise Nilsson, stationsbefäl på polisen i Västerort.

Ingen misstänkt

AIK:s högermittfältare Kenny Pavey bor i huset bredvid.

– Jag hade balkongdörren öppen och kände röklukt. Jag trodde det var någon som lagade mat, gick ut på balkongen, men såg inget. En stund senare ringde en kompis och frågade om allt var okej, han hade hört att det brann i vårt hus men jag kunde hälsa att vi mådde bra allihopa, säger Kenny som när han förstod vad som hänt sprang över för att titta till sina lagkamrater.

I natt hade polisen inga misstänkta för brottet.

– Men det är helt klart djurgårdssupportrar som gjorde detta. Tyvärr har vi inga vittnen att jobba med, säger Marie-Louise Nilsson.

AIK fördömde i natt det inträffade.

– Fruktansvärt att sådana här saker sker oavsett vilken förening det drabbar, säger presschef Johan Wibäck.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM