”Vill uppleva det igen”

FOTBOLL

Jónsson om känslan att vinna derbyt

Foto: siggis succé Siggi Jónsson tog över ett Djurgården som tippades i mitten av tabellen. I dag kan de gå upp i serieledning. Förklaringen? ”Vi är mycket bättre tränade än förra året”, menar islänningen.

Den 13 augusti 1990 vann Djurgården ett derby mot Hammarby med 9–1.

På dagen 17 år senare gör en ny tränare gärna om en gammal bedrift.

– Det är alltid mysigt med gamla historier och man vill alltid spela drömfotboll och ösa in mål. Men vi lever i nuet, tre poäng räcker gott, säger Siggi Jónsson.

Sportbladet tog en kaffe på Kaknäs och hörde en islänning tänka fotboll.

Förra hösten lämnade Kjell Jonevret tränarposten i Djurgården och en tid präglad av motsättningar var över.

Ligaspelet hade gått för dåligt, ett slovakiskt lag som hette Ruzomberok varit för bra och ännu en svensk mästarklubb varit för liten i de stora sammanhangen. Lägg till det en misslyckad 14-miljonersbrasse och en spelartrupp som saknade respekt för sin chef och vi hade ett Djurgården som stod inför ett vägval. En ny tränare behövdes och antingen satsade man säkert eller friskt vågat.

Efter en tillfälligt konstellation med Stefan Rehn och Lasse Sandberg presenterades en ung, okänd islänning vid namn Sigurdur ”Siggi” Jónsson den 14 november.

Var ett osäkert kort

Han var det osäkra kortet som skulle ta Djurgården in i framtiden och knappt nio månader senare är vi där. Nu sitter Siggi vid Kaknäs och dricker svart kaffe ur en vit mugg med klubbloggan på. Bakom sig har han en soldränkt idyllisk träningsanläggning och en säsong som överträffat förväntningarna.

Framför sig har han ett derby mot Hammarby och en önskan om revansch.

– Man vill uppleva den känslan man hade efter matchen mot AIK, det var häftigt. Och nu är vi lite i samma situation som inför matchen mot Hammarby senast. Vi hade spelat flera matcher i rad utan förlust. Nu har vi spelat sex och inte förlorat, med skillnaden att vi inte har några skador. Nu får vi inte släppa in så enkla mål bara, säger Siggi Jónsson.

Två avstängningar dock.

– Ja, det betyder självklart mycket, det är viktiga spelare. Enrico var den som vände matchen mot Gais med sitt positiva spel i andra halvlek. När vi vågade ta bollen framåt var vi ett helt annat lag, och han var den som påbörjade det jobbet då. Och Johan (Arneng) har nog varit vår jämnaste spelare på sistone. Det är två tunga avbräck.

Hur ersätter du?

– Vi får se. Andrej (Komac) vilade sist och måste visa att han är hungrig ... men jag måste välja laget efter hur de har sett ut på de senaste träningarna.

Hammarby har spelat många matcher på kort tid.

– Ja, förra året spelade vi många matcher internationellt, nu får de göra det och det tar sin tull. Det sliter och det ska vi utnyttja. Vi ska gå ut och vara rörliga, spela snabbt, direkt och visa beslutsamhet.

Och Suleyman Sleyman är borta.

– Ett stort avbräck för dem. De har varit väldigt organiserade i backlinjen för att han har styrt där. I matchen senast mot dem fick vi göra ändringar på grund av avstängningar, nu får de göra det. Att byta ett mittbackspar som känner varandra är alltid jobbigt.

Men ni gör fortfarande för lite

mål.

– Ja, vår styrka är stabiliteten i laget och vi jobbar mycket med effektiviteten.

Vill du värva?

– Nej, vi har tillräckligt med spelare och vi har anfallare som kan göra tio mål per säsong. Nu har den bäste gjort tre (Sjölund och Kusi Asare) men det har vi tid att ändra på. Anfallarna vet det, att gör man en bra prestation så ökar chansen att vara med i laget. Vi har fyra spelare som slåss om två platser och det är en bra konkurrenssituation.

Tippades som mittenlag

Inför säsongen tippades de som ett lag någonstans kring mitten, om än på den övre halvan. Men med en ny tränare och endast ett nyförvärv som gick rakt in i laget

– Aki Riihilahti – ligger de fyra. Vid seger i kväll kan det bli ensam serieledning.

– Vi ligger bättre efter 16 omgångar än vi hoppades på inför säsongen, helt klart. Men då är det bara att sätta nya mål, högre mål. Det gäller att hela tiden utvecklas och bli bättre, säger Siggi.

Att islänningen har satt sin prägel på laget står klart. Han ser ut som huggen ur sten och målas ofta ut som diktatorisk och hård, en bild han tycker är onyanserad.

Hård – men rättvis

– Jag är bara hård mot dem som bryter mot reglerna, det tål jag inte. Men jag har inte haft några såna problem, det är en grupp som är otroligt skön att jobba med.

Du har sagt att spelarna ska visa upp sexpack på magen när de gör mål.

– Här får man ju gult kort om man tar av sig tröjan en millimeter. Jag visste inte om att den regeln innan säsongen så det kan de ju inte göra, tyvärr. Men sexpacken finns där.

Så ni är bättre tränade nu?

– Än förra säsongen? Absolut. Det har de visat, se statistiken, den säger allting. Vi har vunnit många andra halvlekar.

Ni sa i början av året att det kunde dröja en halvsäsong innan det nya spelsättet satt. Sitter det?

– Ja, vi har haft problem med överflyttningar, det går så fort i fotbollen. Det gäller att vara på tå hela tiden och stänger man av tappar man sin gubbe. Det har gått bra och det går bättre och bättre.

Så, hur bra är ni egentligen?

– Vi är bra, men kollar man tabellen så är vi kanske inte tillräckligt bra. Vi måste göra fler mål. Men det kommer vi göra och det får gärna lossna redan nu mot Hammarby.

Siggi Jónsson om...

Johan Linderstam

ARTIKELN HANDLAR OM