Therns råd: Var ödmjuk

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Mittfältsmotorn Jonas Thern spelade tre år i AS Roma och han har ett råd till Chippen Wilhelmsson:

– Var ödmjuk. Inte bara mot klubben, utan även mot fansen och journalisterna. Det lönar sig i längden, säger han.

Höga krav Jonas Thern varnar för kraven Christian Wilhelmsson kommer att få leva med i Rom. På bilden jublar Thern i Roma-tröjan 1996.
Höga krav Jonas Thern varnar för kraven Christian Wilhelmsson kommer att få leva med i Rom. På bilden jublar Thern i Roma-tröjan 1996.

Jonas Thern hade Roma som klubbadress åren 1994-97 och har bara gott att säga om sin gamla förening.

– Det finns en handfull riktigt stora klubbar i världen och Roma är definitivt en av dessa. För Chippen är det här givetvis en jättechans, säger Jonas Thern till Sportbladet.

Han tror att Chippen Wilhelmsson har en tuff uppgift framför sig.

– Samtidigt har han egenskaper som varje tränare vill ha. Chippen är otroligt duktig i man-mot-man spelet och det kommer Roma att ha nytta av. Tyvärr är han inte lika bra bakåt och det måste ledningen ha förståelse för. Annars får han problem, säger Jonas Thern.

Berätta lite om klubben?

– Den är oerhört professionellt skött. Allt från träningsanläggningen till livet runt omkring är helt kanon. Samtidigt är kraven oerhört höga, från alla håll och kanter. Dessa är inte alltid så lätta att leva med.

Hur menar du?

– Fansen är fantastiska och väldigt fotbollskunniga, men dessa ställer också höga krav på spelarna. Chippen kommer inte bara att granskas på matcherna, utan även på träningarna.

– Tar man inte i ordentligt börjar snacket. Sedan, om det går lite sämre på matcherna, får man det riktigt, riktigt jobbigt.

Positiv bild

Hur är media i staden?

– Granskande. Journalisterna som jobbar kring laget har gjort det i flera år och ingen är rädd för att komma med tuff och hård kritik. Spelarna måste se media som en del av jobbet, annars fungerar det inte. Är man inte ödmjuk är man körd i Roma.

Martin Dahlin var Roma 1996 och han har också en positiv bild av klubben.

– Jag fick i och för sig aldrig riktigt chansen på plan, men jag trivdes förträffligt där i övrigt. Jag tror också Chippen kommer att göra det och jag önskar honom lycka till, säger Dahlin.

Patrik Thornéus

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN