ÄNTLIGEN

FOTBOLL

Europacuperna - från ögonblick till TV-fest

Svisch!

På ett ögonblick var det över.

Veckans höjdpunkt passerade snabbare än det tog att uttala Pink Floyds LP-titel "The Dark Side of The Moon".

På en minut hade Jan Lorentzon eller Bo Hansson klarat av de läckraste målen i veckans matcher i de - då - tre europacuperna.

Foto: FESTEN KAN BÖRJA Real Madrids spelare jublar efter segern över Bayer Leverkusen i förra årets Champions League-final.

Det var vinter på 1970-talet. Det var torsdagskväll och långt "Sportnytt" i Sveriges Television. Förutom några enstaka lerskvättande Wolves-mål i lördagarnas "Tipsextra" hade man därmed fått sitt lystmäte av europeisk klubbfotboll i tv. Nu var det bara att längta till nästa torsdag.

Allt var som ett enda långt coitus interuptus, så okysst pojkvasker jag var. Årets enda klimax kom när Bo Hansson refererade finalerna ett par sena vardagkvällar framåt våren.

I dag är situationen i princip den motsatta.

Det händer, men bara sällan, medges, att det nästan blir för mycket av europacuper i tv.

Trots att turneringarna numera bara är två - saknar inte även du Cupvinnarcupen? - fullkomligt haglar matcherna in i rutan. Från såväl europeiska metropoler, som från orter man bara trodde existerade i vältummade Tintin-album.

Inget liv utan Nordahl

Men oavsett om cupmatcherna lyxpresenteras hos TV3, budgetexponeras i systerkanalen Viasat Sport, eller nördlevereras av Eurosport - här brukar vi oftast tala om läckert obskyra Intertoto-kval från Slovenien - oavsett vilket så blir eftersmaken ändå i slutänden allt annat än blasé. Kort sagt: vad vore sport-tv-tillvaron utan europacuperna?

Tänk dig en sekund ett tv-liv helt utan Thomas Nordahl, utan Ajax, Chris Härenstam, Real Madrid, Slovan Liberec. Utan ett sensationellt avgörande straff-mål av Sheriff Tiraspol mot storlaget som nonchalant bara satt in dojorna på den rostiga moldaviska arenan.

Vad vore det för liv?

Naturligtvis håller alla svenska fans på Hammarby i de kommande kvalifikationsmatcherna mot Partizan Belgrad. Vinst för Hammarby innebär nämligen inte bara att Söderlaget möter Bayern Munchen i nästa omgång.

Sverige hejar på Bajen

Det innebär också att den svenska seedningen förbättras inför kommande Champions League. Oddsen blir därmed lite bättre att vi kanske även får se svenska lag när cuperna nått så långt att tv är med på allvar.

Den som avskyr Bajen bör därför snarare hoppas att de förnedras i Bayern än i Belgrad.

Den som nu ändå fått för sig att det börjar bli ett överflöd av europamatcher kan med fördel studera situationen i kvalet till Champions League och lillebror UEFA-cupen (dit det kvalas via Intertoto-cupen).

Men det ser ytterst raffinerat ut. Resultaten i fjolårets ligor gör att lag som Manchester United, Bayern Munchen, FC Barcelona och Inter ännu inte är klara för gruppspelet.

Mäktiga United höll i det läget på att gå in i en turkisk mur redan i sin första kvalmatch. Man lottades mot starka Fenerbache. Men av olika skäl togs det till omlottning, då blev Uniteds motståndare mer mänsklig, vinnaren mellan ungerska Zalaegerszegi och kroatiska NK Zagreb.

Kanske försvinner United

Mer mänsklig är i alla fall vad man förmodar. Men vem vet, kanske är det just Manchester United som chockar sina miljoner fans i Norge och Kina genom att vara laget som går på en rejäl cup-mina.

Minst ett storlag brukar ju göra det, minns Inter mot Helsingborg häromåret. Det är sånt som gör att man sitter där match efter match efter match. Inte ens den bästa film är så oviss.

I Intertoto-cupen, kvalet till UEFA-diton finns bland sex återstående lag namn som Aston Villa, Stuttgart, Fulham och Bologna.

Uefa - ingen gäspning

De har alltså ännu inte ens nått fram till en cup som mönstrar tungviktare som Leeds, Lazio, Chelsea, Celta Vigo, Paris SG. Lägg till detta de svenska representanterna AIK, Djurgården och IFK Göteborg. Och varför inte Bajen, om de vinner mot Partizan, men sedan åker dit mot Bayern. De där namnen lockar inte direkt fram några gäspningar, eller hur?

Det talas om att återigen göra om upplägget av cuperna.

För medan vi tv-tittare dreglar över utbudet så sviker publiken på många arenor.

Framför allt hos de rikaste klubbarna, de som slutit sig samman i krämarkartellen G14. I Italien är det ofta under 10 000 på jättearenorna trots hyfsat meriterat motstånd för lag som Milan och Lazio.

Att Champions League kortas en aning är redan spikat, det träder i kraft från nästa säsong. Även UEFA-cupen kommer att tajtas åt, det talas om 40 lag.

I fortsättningen lär inte lag som Örgryte få chansen att lottas in i den cupen för att de spelat just fotboll i allsvenskan.

Allt det där är säkert vettigt. Det får naturligtvis inte bli för mycket av det goda. Då tröttnar kanske även den som får något vilt i blicken inför sändningen av B36 Torshavn vs. Barry Town. Men rör för guds skull inte våra tv-sändningar. I synnerhet inte de i cupernas tidiga skede. Hammarbys bortamatch mot Partizan tv-sänds.

Något säger mig att cup-beroende i fler länder än Sverige och Jugoslavien redan gottar sig i det faktumet.

Lars Nylin ([email protected])