Lasse Eriksson var den stora hjälten  precis som för 12 år sedan

1 av 3 | Foto: johanna pettersson
Firade i natt Lasse Erikssons karriär är över. Den började i Vendelsö och slutade i natt med Bajen när han firade guldet.
FOTBOLL

När IFK Norrköping blev svenska mästare 1989 var han den stora målvaktshjälten.

I natt firade Lasse Eriksson som en i mängden.

- Att få avsluta karriären med ett SM-guld i klubben som har fostrat mig är för bra för att vara sant, jublar 36-åringen.

Lasse Eriksson: Det är så mycket känslor nu - jag är både glad och trött

Lasse Eriksson hade inte speciellt mycket att göra i matchen mot Örgryte (3-2). Han hindrade visserligen Christian Hemberg från att bli tvåmålsskytt, men var chanslös på målen och hade i övrigt en ganska lugn eftermiddag på jobbet.

Det tog han igen under kvällen och natten.

Lasse Eriksson sjöng, han skålade, han kramades, han firade som den hjälte han är. För det råder ingen tvekan om att Lasse Eriksson har varit en av Hammarbys absolut viktigaste spelare i år.

Guldåret 2001.

- Det lär bli mer festande under veckan. Just nu känns det bara härligt. Det här är helt otroligt, säger Lasse Eriksson.

En stor hjälte även i IFK Norrköping

För de flesta av spelarna var det den första stora guldfesten.

Men Lasse Eriksson har varit med förut.

Året var 1989, hans IFK Norrköping mötte Malmö FF i ett finaldrama som avgjordes på straffar. Lasse gjorde två makalösa räddningar (Niclas Larsson och Joakim Nilsson) och såg till att Jan Kalén kunde avgöra rysaren.

Då var han en av de stora hjältarna. I går var han en av 24.

- Det är precis så det är. Det här är ett lag och det är därför vi har vunnit SM-guld. Vi har hela tiden jobbat som ett lag och inte vikt ner oss. Det har hänt saker runtomkring laget men vi har varit iskalla och bara jobbat vidare, säger Lasse Eriksson.

"Det här är större än när jag vann 1989"

Vågade du drömma om det här när du återvände till Hammarby efter proffsåren?

- Nej, jag trodde inte att vi skulle kunna vinna SM-guld. För att göra det krävs så mycket hårt arbete, så mycket koncentration och en sådan inställning... Att alla har orkat med det. Det trodde jag faktiskt inte. Det är otroligt.

Vilket SM-guld värderar du högst?

- Det här är mycket större. 1989 var det slutspel. Nu fick jag vinna en rak serie med den klubb jag är fostrad i. Det slår det mesta, säger Lasse Eriksson.

Han kom till Hammarby redan som tolvåring, försvann elva år senare men har alltid vetat var han ville avrunda karriären. I går spelade han sista match på Söderstadion.

- Det är så mycket känslor. Jag är både glad, trött och känner lite vemod eftersom det var sista matchen på hemmaplan. Men inför matchen försökte jag vara professionell och bara tänka på matchen, säger Lasse Eriksson.

Nu har han bara en uppgift kvar. Att åka till Sundsvall och hämta Lennart Johanssons pokal.

- Jag ser fram emot att få höja bucklan, säger Lasse Eriksson.

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM