Robert Laul: En ny styrelse – men samma räddningsplan

FOTBOLL

Kan Johan Strömbergs nya styrelse dra in 25 miljoner kronor som det i AIK-kretsar talas om att bolaget behöver?

Exakt vilken målsättning Strömberg och kompani har är inte lätt att veta eftersom de själva inte vill säga något om det.

– Det är för tidigt, svarade den nyvalde ordföranden i går kväll när reportern Oskar Månsson undrade om folk är villiga att investera i AIK Fotboll AB (igen).

Det låter så klart konstigt. Har Strömberg satt sig på posten utan att ha en aning om hur pengarna – det talas alltså om 25 miljoner kronor för att säkra nästa säsong – ska jobbas in?

Av det jag hört finns en första plan. Den är att de låntagare som i februari skulle fått tillbaka sina utlånade 15 miljoner kronor i stället erbjuds aktier i den nu bemyndigade nyemissionen. Därmed skulle bolaget få undan ett akut hot. Men ytterligare tio miljoner sägs behövas, och om de kan hämtas genom samma nyemission återstår att se.

Plan B verkar vara utförsäljningen av spelarandelar men där undrar jag hur lyckad en sådan kan bli. Vem i AIK hade du köpt andelar i för att sedan eventuellt få avkastning om han säljs? Bang Bang Bangura – ja. Men han ska tydligen inte vara ”andelstillgänglig”.

Det upplägget blir något för AIK-styrelsen att fundera noga på, och kanske då i första hand för stjärnanalytikern Rickard Henze från investeringsbanken ABG Sundal Collier. Det var mycket när Henze nominerades till en styrelsepost som de olika supportergruppernas kritik tystnade.

Men varför var det egentligen så viktigt att byta styrelse när den nya styrelsen nu genomför exakt den räddningsplan som den gamla tog fram?

ARTIKELN HANDLAR OM