Barcelona tvingas låna 1,5 miljarder

Av: Björn Jorner, Johan Gunnarsson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Vi skulle inte kunna betala lönerna i dag"

Barcelona tvingas ta ett nödlån för att klara de löpande kostnaderna.

– Vi förhandlar om ett lån på 1,5 miljarder kronor, säger klubbens nye ordförande Sandro Rosell.

Han sa också att han snart ska kontakta Arsène Wenger angående Cesc Fábregas.

Barcelonas nye ordförande Sandro Rosell.
Foto: ap
Barcelonas nye ordförande Sandro Rosell.

Det var på en presskonferens i dag som Rosell pratade om klubbens trassliga ekonomi. Enligt den nye ordföranden, Rosell tillträdde den 1 juli, har han "funnit en skuldsatt klubb". Enligt uppgifter från TT i slutet av juni uppgick Barcelonas skuld till över tre miljarder kronor.

– Den här månaden hade vi svårt att betala spelarnas löner. I dag skulle vi inte kunna betala lönerna, säger Sandro Rosell.

Säljer Tjyhrynskij

Klubben förhandlar därför om ett kortsiktigt lån på nästan 1,5 miljarder kronor. Rosell ville dock lugna fansen och förklarade att klubben inte är i fritt fall. Barcelona genererar en massa intäkter och det finns ytterligare resurser för att täcka lånet som man förhandlar om, var hans budskap.

För att förbättra den ansträngda ekonomin säljer klubben ukrainske mittbacken Dmitro Tjyhrynskij till Sjachtar Donetsk. Enligt Daily Mail får man drygt 145 miljoner kronor, cirka 100 miljoner mindre än vad man gav för Tjyhrynskij när han kom från Sjachtar för ett år sedan.

"Inga bud på Zlatan"

Fler spelare som kan komma att säljas är brassarna Keirrison och Henrique, vitryssen Alexander Hleb och uruguayanen Martín Cáceres.

Rosell tog också tillfället i akt för att prata om spelarövergångar och rykten kring spelare.

Zlatan Ibrahimovic: Det finns inga bud på Zlatan i nuläget. Rosell litar fullständigt på att tränare Guardiola får ut max av svensken nästa säsong.

Yaya Touré: Spelaren själv, hans bror (Kolo Touré i Manchester City, dit Yaya gick) och agenten tryckte på mot Barcelona för att övergången skulle bli av, enligt Rosell.

Cesc Fábregas: Rosell visade sitt missnöje med den gamla ledningens sätt att förhandla genom media. Han menar att sådana förhandlingar kan trissa upp priset på spelare. Han ville inte nämna ett pris som Barça kan tänka sig att betala för Fábregas, men sa sedan att klubben "aldrig kommer att betala 50 eller 60 miljoner euro (480–575 miljoner kronor) för Cesc. Detta efter att han precis kritiserat den gamla styrelsen för att förhandla via media, alltså.

Rosell sa vidare att han ska försöka träffa Arsène Wenger under de kommande veckorna för att förhandla om Fábregas.

David Villa: Rosell ska ta reda på alla detaljer kring övergången för att kunna studera om klubben betalade ett överpris.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN