GAIS

Försökte få Wanderson att skriva på slavkontrakt

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Stor skandal kring Gais och stjärnagenten

TV4 Sporten berättar om en stor skandal kring stjärnan Wanderson.

Enligt kanalen försökte Gais sälja brassen till ett företag med agenten Oliver Cabrera som representant.

– Det är mot de mänskliga rättigheterna. Man kan kalla det ett slavkontrakt, säger Wil van Megen, chefsjurist på spelarorganisationen FIFPro.

Wandersons förre agent Oliver Cabrera försökte i januari få 24-åringen att skriva på ett kontrakt som skulle göra honom till företaget Westhill Groups egendom. Ett kontrakt som strider mot Fifas regler, berättar TV4.

– Spelaren skulle inte längre vara fri att välja klubb. Det är emot de mänskliga rättigheterna. Man kan kalla det ett slavkontrakt, säger Wil van Megen, chefsjurist för spelarorganisationen FIFPro till TV4.

”Hade sådana diskussioner”

Kontraktet skulle binda Wanderson till företaget i sju år och ge Westhill Group rätt att bestämma vilken klubb anfallaren skulle spela för. För att bryta kontraktet skulle 24-åringen vara tvungen att betala motsvarande 19 miljoner kronor.

Enligt TV4 var Gais med på noterna och var beredda att sälja brassen. Ett kontrakt ska ha skickats från Oliver Cabrera till klubbens fotbollsansvarige Tony Persson. I kontraktet ska Gais ha gått med på att sälja 24-åringen till företaget Westhill Group för tio miljoner kronor.

– Vi hade sådana diskussioner men det blev inte av så jag tycker att det är ganska ointressant att diskutera, säger Persson.

Tanken var sedan att låna ut brassen till holländska Feyenoord.

”Borde bli av med sin licens”

Oliver Cabrera säger att han enbart fungerande som en mellanhand som bara förmedlade en potentiell affärsmöjlighet. Han ska därför inte ha något ansvar för kontraktets innehåll.

Enligt TV4 satt Cabrera dessutom på dubbla stolar under förhandlingarna, vilket även det strider mot Fifas regler. Agenten ska ha företrätt Wanderson och samtidigt varit anlitat av Gais för att hitta en ny klubb åt 24-åringen. Han ska därmed ha fått lön från båda sidor.

Cabrera säger att han redan hade sagt upp avtalet med Wanderson innan han accepterade Gais erbjudande. Men det tvivlar göteborgsklubben på.

– Vi fick en försäkran att så inte var fallet men kände ändå en viss oro vilket gjorde att vi valde att bryta avtalet, säger ordföranden Christer Wallin.

Ingen av kontrakten ska heller ha registrerats hos Svenska fotbollförbundet.

– Tar man det till Fifa hoppas jag att en sådan agent blir av med sin licens, säger Magnus Erlingmark, rådgivare hos svenska spelarföreningen.

Westhill Group AB finns i Stockholm och leds av den tidigare handbollsspelaren Johan Apel. Apel ska ha avböjt att kommentera uppgifterna för TV4.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

GAIS