TV4 förbjuds att kalla VM för VM

Ekwall: Stoppade av Fifa

TV4 planerade att referera till sommarens världsmästerskap i Kanada som ”fotbolls-VM”.

Men Fifa stoppar kanalen.

Enligt programledaren Patrick Ekwall är ordern att turneringen måste benämnas som ”FIFA dam-VM” i kanalens sändningar.

Patrick Ekwall har själv gått ut med informationen på sitt Twitter-konto. Där skriver programledaren:

”Fifa har nu beslutat att TV4 måste säga 'FIFA dam-VM'. Bara 'VM i fotboll' ej tillåtet. Om det är sant? Japp. På riktigt.”

”Generellt stenhårda”

49-åringen skriver i svaren på sitt konto att kanalens uttalade intention var att referera till mästerskapet enbart som ”fotbolls-VM”. Detta stoppar nu alltså Fifa, något Ekwall säger sig ha blivit informerad om via ett mail på onsdagen.

Vad som händer om TV4 bryter mot reglerna är oklart.

”Jag kan inget sånt. Men Uefa/Fifa är generellt stenhårda med alla sina specifika krav i samband med TV-rättigheter”, skriver Patrick Ekwall.

Jobbar med Norge för att förändra

TV4:s sportchef Fredrik Olofson säger till Sportbladet att kanalen nu, tillsammans med norska NRK, försöker få Fifa att ändra på regeln.

– Jag tycker det är tråkigt för att jag tror den har motsatt syfte. Jag förstår att de vill ha tydliga varumärken för sina olika turneringar men jag tycker också att de snarare borde dra nytta av att fotbolls-VM är så starkt det är och försöka jämställa mästerskapet vi nu går in i med herrarnas. Symbolfrågan är mycket viktigare här, att man jämställer mästerskapen. Det är två världsmästerskap i fotboll och inte så krångligt, säger Olofson till Sportbladet.

Skulle TV4 trotsa Fifa innebär det ett avtalsbrott. Hoppet om att lyckas förändra situationen innan VM inleds den 6 juni är samtidigt inte särskilt stort.

– Nej, vi får väl se. Det är en diskussion vi har med rättighetsinnehavaren. Jag kan ha viss förståelse för att de vill vara tydliga med vad som gäller med två olika turneringar men vi har en ständig dialog kring hur vi kan göra för att jämställa damfotboll med herrfotboll. Där är båda lika intresserade men har lite olika utgångspunkt. Vi kommer ha fortsatta diskussioner så får vi se hur långt det räcker.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.